Na temu federalizacije na FTV najmanje o federalizaciji

U emisiji “Pošteno” FTV na temu Federalizacije BiH gostovali su Mario Karamatić, predsjednik HSS-a i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dijana Zelenika, zastupnica u Parlamentarnoj skupštini, Lazar Prodanović iz zvorničkog SNSD-a, Sadik Ahmetović iz SDA i iz banjalučkog studija SDS-ov Borislav Bojić.

Emisija se pretvorila u svojevrsni sukob na hrvatskoj političkoj sceni, tako što je na samom početku emisije Karamatić doveo u pitanje ulogu Bože Ljubića i njegovu političku karijeru u Sarajevu. “Božo Ljubić predstavlja hrvatski narod od stoljeća sedmog. Međutim, o godinama koje je proveo u Sarajevu Ljubić ne govori često. On je počeo branit Hrvate odlaskom iz Sarajeva. Ne treba nama netko iz Zagreba govoriti što mi trebamo. Ja znam da je entitet ono što Hrvati žele.”.

SDS-ov Bojić je tvrdio da Bosna i Hercegovina može opstati i u daytonskim okvirima te je kazao da neki političari koji nisu Hrvati više koriste termin trećeg entiteta od samih Hrvata.

Sadik Ahmetović je pri stavu da do eventualne reorganizacije Bosne i Hercegovine ne može doći bez nove međunarodne konferencije.

U emisiji smo imali prilike čuti i stavove Marijane Petir koja je predložila amandman o tome da BiH neće u EU dok se ne bude poštivalo načelo jednakopravnosti na načelima federalizma prenosi dnevnik.ba.

Govoreći o federalizaciji, Dijana Zelenika je kazala da njena stranka jest načelno za treći, ali za treći na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. “Ne možete očekivati da zaboravimo hrvatski grunt u Posavini. Pa gore je prije rata živjelo 175 tisuća ljudi.”

Osim “sukoba” s Ljubićem Karamatić je bio oštar i prema Zeleniki. “Ja bih volio znati koji je stav vaše stranke.” To bi isto bilo, nastavlja Karamatić, kao da ja kažem da je Ilija Cvitanović uzeo 100 tisuća maraka iz središnjice SDA.”.

Iako je tema emisije bila federalizacija zemlje ipak se kraju svelo na prepucavanje između SDA-ovog Ahmetovića i SNSD-ovog Prodanovića vezano za 9. januar i neke stare Karadžićeve izjave.

Iz viđenog u emisiji možemo zaključiti nekoliko stvari. FTV je krenula u pokušaje širenja na hrvatsko gledateljstvo na način da su krenuli sa pozivanjem malo šireg političkog korpusa, Mario Karamtić je (p)ostao jedan od zanimljivijih hrvatskih političara a Europski zastupnici mogu učiniti mnogo po pitanju federalizma u BiH.