Published On: Sri, pro 24th, 2014

Na samoj granici s Hercegovinom, u dalmatinskom zaleđu, rađa se nova komunalna demokracija

Dok se Hrvatska zabavlja predsjedničkim izborima i procjenjuje tko bi od četvero nesretnika mogao osvojiti Pantovčak, Dalmacija je u nekom drugom fazonu. Ono što se na lokalnim izborima prošlog ljeta moglo naslutiti kao trend, danas je već razmahana praksa: razne nezavisne liste s lakoćom pobjeđuju na izborima, osvajaju gradove, gradiće i općine te razvlašćuju donedavno neprikosnovene političke stranke

Najnoviji poraz pretrpio je HDZ koji je na nedjeljnim izvanrednim izborima nakon punih 23 godine izgubio vlast u Vrgorcu – i to prije svega zahvaljujući Nezavisnoj listi mladih i 27-godišnjem Anti Praniću, koji su odnijeli tijesnu pobjedu. U sljedećem koraku zajedno s ostatkom oporbe oni gotovo sigurno neće podržati proračun koji će predložiti HDZ-ov gradonačelnik Borislav Matković, što znači da će Vrgorčani za koji mjesec ponovno na izbore. Ovaj put odlučit će žele li definitivno novu i svježu vlast.

Vrgorac, međutim, nije usamljeni fenomen: građani su u posljednjih dvije godine posmicali vječne šerife u Metkoviću (Stipe Gabrić Jambo, HSS) te Omišu (Ivan Škaričić, HDZ), a vrijedi zabilježiti i senzacionalan uspjeh 23-godišnjeg Ivana Krželja koji je u malenoj općini Zadvarjeosvojio apsolutnu većinu i kao prvi korak sebi prepolovio načelničku plaću.

Nije nebitno ni da je značajan uspjeh u Splitu doživjela nezavisna lista Marijane Puljak koja u Gradskom vijeću neopisivo živcira SDP-ovog gradonačelnika Ivu Baldasara, dok u Zadru s Božidarom Kalmetom isto to radi nekoliko vijećnika Akcije mladih. Pa ni da nezavisne liste vladaju gradu Sinju i općini Primošten. Malo-pomalo, Dalmatinci kao da polako napuštaju sustav stranačke demokracije i vraćaju se svojoj tradicionalnoj, komunalnoj.

…koju, ako ćemo iskreno, državne institucije kao da žele pokopati. Prošlog vikenda, nakon što je omiški HDZ na svoju stranu pridobio jednog bivšeg vijećnika nekakve klinički mrtve stranke i tako uspio srušiti proračun i izazvati nove izbore, na ulicu je izašlo oko tisuću građana. Nisu prosvjedovali zbog rušenja mladog i očito poštenog gradonačelnika Ivana Kovačića, već zbog bolne sporosti Državnog odvjetništva i USKOK-a koji su omogućili da se to uopće dogodi.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare