Na prosvjed pred zgradu HDZ-a donio molotovljev koktel i improviziranu bombu, policija ga uhitila

Hrvatska policija je intervenirala na prosvjedu ispred zgrade vladajućeg HDZ-a u Zagrebu, koji se održao danas od 12 sati i pet minuta, i privela mladića, javljaju hrvatski mediji.

Policajci u civilu okružili su mladića dok je ležao na podu. Neslužbeno se doznalo da je bio u posjedu molotovljeva koktela i improvizirane bombe.

Iz zagrebačka policije za Index su potvrdili da je pred sam kraj prosvjeda, oko 14 sati i 40 minuta, privedena jedna maloljetna osoba. U tijeku je utvrđivanje svih okolnosti obzirom na specifičnu situaciju.

Jutarnji list navodi kako je riječ o muškoj osobi rođenoj 2005. godine, a od ranije je policiji poznat kao sljedbenik Marka Franciskovića.

Prosvjed je organiziran nakon izbijanja afere s velikom pljačkom u INA-i, a organizatori su poručivali da “Vladi treba dati otkaz” zbog te i niza drugih korupcijskih afera.

No, na prosvjedu na Trgu žrtava fašizma afera u INA-i jedva da je i spomenuta. Prosvjednici su verbalno napadali novinare, među njima i HRT-ovu novinarku Maju Sever.

Na prosvjed je došla i nekolicina ljudi koja podržava Marka Franciskovića, teoretičara zavjera koji je optužen za poticanje na terorizam.

Franciškovića se tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. godine u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjene javnom objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti./HMS/