Na području Hercegovine moguća snažna superoluja?

Kasno večeras i tijekom noći prema suboti najavljena je mogućnost snažnog superćelijskog nevremena koje bi moglo zahvatiti cijelo područje Hercegovine.

Podaci su to najnovijeg jutrošnjeg ažuriranja visokorezolucijskih prognostičkih modela koje je objavio švicarski Meteologix.

Upitali smo meteorologa prof. Zorana Zadru iz Mostara što misli o tome kolika je mogućnost ovakve snažne superoluje na našem području.

Može doći do lokalnog nevremena. Ipak malo veća vjerojatnost bi mogla biti na sjeveru Hercegovine dakle Konjic, Jablanica, Rama…Što se tiče našeg dijela ovdje, ukoliko hladan zrak fronte sa sjevera dođe do juga, mogu se stvoriti uvjeti za lokalno kratkotrajno nevrijeme, ali ne bi trebalo biti s velikim posljedicama kao što je bilo u Zagrebu, kazao je Zadro za Jabuka.tv.

Također, svjedoci smo čestih i naglih promjena vremena u posljednje vrijeme. Ovo ljeto je variralo od ekstremno visokih temperatura do naglih temperaturnih padova te pojave kiše, pljuskova i grmljavine.

No, razloga za zabrinutost ne treba biti, jer kako kaže Zadro, oluje koje su pogodile regiju nisu neka novost jer su se i ranije događale.

Kroz povijest su se često znale događati ovako česte oluje. Glavni preduvjet za stvaranje ovako velikih oluja su dolazak hladnijeg zraka na zagrijanu vlažnu podlogu i u takvim situacijama što je veća razlika u temperaturi između toplijeg i hladnijeg zraka znaju se kreirati lokalno snažne grmljavinske oluje tako da jest ekstremno, ali nije nešto što i ranije nismo imali, kazao je mostarski meteorolog za Jabuka.tv.

Podsjetimo kako je FHMZ izdao i narančasto upozorenje zbog mogućeg olujnog nevremena u većem dijelu BiH koje će biti na snazi do nedjelje.