Published On: Fri, Jul 7th, 2017

REAGIRALA DF, OSTALI ŠUTE: Vaš glas danas više vrijedi na izborima za kućni savjet

Demokratska fronta priopćila je kako je u sjeni odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o odbacivanju zahtjeva 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske u sjeni ostala činjenica da je država od danas praktički u blokadi.

Iz DF-a navode kako je Ustavni sud BiH u trenutku kad je oborio odluku da se „Svakom konstitutivnom narodu daje jedno mjesto u svakom kantonu“ i odredbe Poglavlja 20 praktički srušio mogućnost formiranja Vlade Federacije BIH.

“U slobodnom prevodu na sve službene jezike u našoj zemlji to znači da, dok se ne promjeni Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Izborni zakon Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine, nema implementacije izbornih rezultata za razini Federacije BiH, a uz ustavne i zakonske postavke i, posredno i za razinu države Bosne i Hercegovine”, navodi se u priopćenju.

“Ili u još slobodnijem prevodu, od danas faktički, a narednog dana od dana objavljivanja rješenja Ustavnog suda BiH u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“ i formalno-pravno, cijela država Bosna i Hercegovina je što s tiče održavanja i implementacije izbora i bilo kakve promjene postojeće nacionalističke vlasti blokirana istovjetno kao Grad Mostar, kojim već skoro 10 godina vladaju HDZ i SDA preko gradonačelnika Bešlića i njegovog zamjenika iz SDA bez čijeg supotpisa gradonačelnik ne bi mogao provesti ni jednu odluku”, dodaje se u priopćenju.

Iz DF-a smatraju da ovom odlukom Ustavnog suda BiH bilo koja izmjena Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH nije moguća bez političke volje vladajuće većine.

“Uz sve elemente i mogućnosti blokada koje im nudi frankenštajnski ustavni sistem kreiran koncem prošlog stoljeća uz visoko pokroviteljstvo međunarodne zajednice, teško je očekivati da će bilo kada prepustiti vlast bilo kome.

Dakle, narodi Bosne i Hercegovine, građanke i građani Bosne i Hercegovine: Od danas, ako se izbori i održe, vaš glas više vrijedi na izborima za kućni savjet, mjesnu zajednicu ili top listu muzičkih hitova na lokalnom radiju, nego na Općim izborima u Bosni i Hercegovini”, navodi se u priopćenju iz DF-a,