Published On: Sat, Sep 30th, 2017

Na jesen nas čeka val poskupljenja – suša uzrokovala povećanja cijena

“Povrće je podbacilo, voće, sve, a mi nemamo poticaja koji bi nas zaštitili. Da bi opstao, poljoprivrednik mora povećati cijenu jer je puno manji prinos. Neminovno je da će i meso poskupjeti, jer poskupljuje hrana za stoku. Sve vuče jedno drugo, to je neminovnost”, istaknuo je Bićo.

Urod skoro svih poljoprivrednih proizvoda ove je godine smanjen za oko 40 posto, a mnogi proizvodi, poput kupusa, paprika ili krumpira, poskupili su i za 100 posto u odnosnu na isto razdoblje prošle godine: Najbolje su poskupljenje povrća osjetili građani koji su se odlučili na pripremanje zimnice.

Poljoprivredni proizvođači smatraju da za poskupljenja koja su već evidentna, a i za ona koja se najavljuju, najveći krivci trgovci, koji sušu koriste kao razlog da povećaju cijene, piše Buka.com.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS kaže da su štete na povrću katastrofalne, i da su postojeći usjevi stradali između 40 i 60 posto. Teška situacija u povrtlarstvu, se kaže već odrazila na cijene poljoprivrednih proizvoda, a sve to  je u konačnici dovelo i do toga da se u prodaji nađe i povrće s inozemnog tržišta što sve dodatno slabi povrtlarsku proizvodnju RS.

Prema njegovoj procjeni cijene će se u sljedećem razdoblju povećati od 40 do 50 posto.

Poskupljenje su najavili iz Udruženja pekara BiH, zbog slabijeg uroda kukuruza, a za portal Buka je to potvrdio Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske.

Prema njegovim riječima mlinari su najavili poskupljenje brašna od 30 posto početkom listopada, što će se odraziti i na cijene kruha.

“Za sada kruh i pekarski proizvodi nisu poskupjeli i to se neće dogoditi do kraja rujna. Početkom idućeg mjeseca znati ćemo i hoće li se najave mlinara ostvariti tako da ćemo tada znati i točne cijene kruha i pekarskih proizvoda”, rekao je Trivić.

Usporedili smo prosječne cijene kruha u regiji, a cijene kg izražene su u KM:

3,20 u Hrvatskoj

2,40 u Federaciji BiH

2,00 u Republici Srpskoj

1,80 u Srbiji

Da ćemo se tijekom jeseni susresti sa manjkom stočne hrane, mlijeka, mesa što će dovesti i do rasta njihovih cijena smatra i Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. Također napominje da na cijene ne utječe domaća proizvodnja nego profiteri i prehrambeni lobi koji uvozi hranu.

Prosječna cijena litre mlijeka u KM:

1,50 u Federaciji BiH

1,50 u Hrvatskoj

1,40 u Republici Srpskoj

1,30 u Srbiji

Kako je za federalne medije ovih dana izjavio Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, višemjesečna suša će itekako utjecati na povećanje cijena svega.

“Povrće je podbacilo, voće, sve, a mi nemamo poticaja koji bi nas zaštitili. Da bi opstao, poljoprivrednik mora povećati cijenu jer je puno manji prinos. Neminovno je da će i meso poskupjeti, jer poskupljuje hrana za stoku. Sve vuče jedno drugo, to je neminovnost”, istaknuo je Bićo.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja bijeljinskih poljoprivrednika, s druge strane nikako ne opravdava poskupljenje brašna i mesa jer kaže da su zalihe nabavljene puno prije suše i da bi država konačno trebala uvesti red u ovu oblast.

“Smatram da je sve ovo što se dešava prešlo svako mjeru i da je država potpuno zakazala. Oni bi trebali imati odriješene mjere i ne bi smjeli dozvoliti divljanje cijena. Brašno, kao i stočna hrana nabavljeni su i osigurani prije suše, i to uglavnom iz zemalja u okruženju tako da je nelogično bilo kakvo poskupljenje. Također kada se poljoprivrednici susretnu sa ovakvom nepogodom, država treba odregirati putem robnih rezervi, ali mi ni to nemamo. Loše nam se piše”, zaključuje Maletić.

S obzirom na pesimistične najave o poskupljenjima, zabrinuti su i sindikati i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača jer, kako podsjećaju, sindikalna potrošačka košarica košta 1.804 marke, a prosječna plaća u BiH “teška” je tek 826 KM.