Published On: Sri, srp 28th, 2021

MISE IDU, KAZNENI PROCESI NE: Molitvena zajednica danas hodočasti i obilježava Stipića livadu. A osmislili su i “Organizacijski odbor”

Političke nacije obično vode ljuti pravni boj za svoje nevino pobijene. U tu svrhu skupljaju dokaze, snimaju preživjele, uzimaju izjave, potom podižu optužnice, angažiraju istražitelje, upošljavaju odvjetnike, podižu medije koji istražuju te slučajeve.

Molitvene zajednice tako nešto ne čine. Molitvenoj zajednici najbitnije je da se moli. Da ima misa obljetnica, misa zavjetnica, misa ukaznica, misa zornica, misa mladomisa.

Molitvene zajednice kupe plastične svijeće, bukete, podignu neki spomenik s križom, u pravilu mramorni, i organiziraju svete mise tamo gdje su pobijeni njihovi najmiliji.

Malo moliš, malo meditiraš i bude ti lakše. A pravda? Šta će ti pravda. Pravda će ubojice stići na nebu. Ubojice opet misle, da ih na nebu čeka show program.

Ubijanje pripadnika molitvene zajednice stoga je daleko najisplativije ubijanje, ako si recimo masovni ubojica.

To se neće buniti, neće tražiti pravdu i na jedan poseban način od mjesta gdje si ih pubijao, oni će napraviti svoje hodočasničko izletište.

Tamo će se držati patetični govori, past će posle mise i pokoja ganga ili sevdah, narod će se malo i popričati i tako.

Lijepo je biti pripadnk  molitvene zajednice.

Oprostite nam na ovoj ironiji  dragi “Hrvati”, no mi smo uvjerenja da su se umjesto misnih odbora organizirali Istražiteljstski Odbori, da bi danas što se tiče Stipića Livade, bilo puno više pravde na tom mjestu.

Obilježavanje 28. obljetnice stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi – Doljani, općina Jablanica bit će upriličeno danas, 28. srpnja, priopćili su organizatori.

Kako se navodi u najavi, program obilježavanja počinje u 9.30 sati okupljanjem hodočasnika, potom će u 10.30 sati biti održano polaganje cvijeća i paljenje svijeća, a u 11 sati misa za sve poginule.

Organizacijski odbor za obilježavanje pogibije vojnika HVO-a i civila hrvatske nacionalnosti zamolio je sve da dođu na vrijeme kako se ne bi stvarala gužva jer, kako napominju, očekuju veliki broj posjetitelja.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH, među kojima se spominju i mudžahedini.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x