Published On: Sri, pro 19th, 2018

NA DNEVNOM REDU I SITUACIJA U BiH Čelnici zemalja zapadnog Balkana danas s Mogherini

Čelnici država zapadnog Balkana danas će, u Bruxellesu, razgovarati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federicom Mogherini i povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom. Razgovarat će se o onome što je učinjeno u trenutku povišenih tenzija između Kosova i EU zbog odbijanja Haradinaja da ukine carine na robu iz Srbije i BiH. Također, na dnevnom redu bi se trebala naći i politička situacija u Bosni i Hercegovini, a Mogherini kaže da pitanje izbornog sustava u BiH “treba riješiti što je prije moguće i naći ravnotežu između potrebe da se pomiri jedinstvena postavka zemlje i standardi EU-a”.

Iako je riječ o neformalnom sastanku, najavljeno je da će se razgovarati o situaciji u regiji, što je urađeno u 2018. godini, kao i o planovima za narednu godinu, priopćila je Europska služba za vanjske poslove, prenosi Al Jazeera.

Europska komisija je početkom godine usvojila strategiju za zapadni Balkan i na summitu EU – zapadni Balkan u Sofiji, kada su okupljeni predstavnici zapadnobalkanske šestorice i svih članica EU-a prvi put poslije 15 godina.

No, sastanak se održava u svjetlu povišenih tenzija na relaciji Bruxelles – Priština.

Mogherini je ovih dana ponovno pozvala Kosovo da ukine pristojbe na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, no kosovski premijer Ramush Haradinaj to je odbio uz najavu da će to učiniti tek kad službeni Beograd prizna neovisnost Kosova.

Nakon što mu je iz Bruxellesa stiglo pismo u kojem se navodi kako dijalog s Beogradom treba voditi predsjednik Hashim Thaçi, Haradinaj je prozvao Mogherini da je loše posredovala u tim pregovorima te da su oni blokirani.

“Gospođo Mogherini, dok nije kasno, treba dijalog vratiti u normalan okvir. Tu se ne govori ni o statusu ni o razmjeni teritorija, već o normalizaciji odnosa. Ukoliko to zakasni, naša nada je budući visoki predstavnik, nakon izbora”, kazao je Haradinaj.

Mogherini je izrazila zabrinutost zbog takve retorike, rekavši da je “alternativa dijalogu veoma opasna”.

Pred čelnicima zapadnog Balkana i Mogherini naći će se i druge teme, naravno i postizborna situacija u Bosni i Hercegovini.

Mogherini je nedavno izjavila kako je potrebno potaknuti političke čelnike u Bosni i Hercegovini da preuzmu odgovornost i brzo formiraju vlade koje će provesti Reformsku agendu.

“Bosna i Hercegovina je dosta specifično organizirana zemlja, ali sam uvjerena da politički čelnici i narod u njoj mogu krenuti naprijed po pitanju reformi, na jedinstven način”, poručila je Mogherini.

Prema njezinom mišljenju, pitanje izbornog sustava u Bosni i Hercegovini “treba riješiti što je prije moguće i naći ravnotežu između potrebe da se pomiri jedinstvena postavka zemlje i standardi EU-a”./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare