Published On: Uto, sij 6th, 2015

Na Božićnom prijamu kod Ivanića obznanjeno: Oba mandatara sljedeći tjedan

Član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović večeras je u Sarajevu izjavio novinarima da nema imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH prije sljedećeg tjedna.

– Dogovorili smo se da ćemo to raditi paralelno – kazao je Izetbegović upitan čeka li se, kada je u pitanju imenovanje mandatara, formiranje federalne vlasti.

Dodao je da se očekivalo da će prije Nove godine biti formirane sve županijske skupštine i da će biti imenovani zastupnici u federalnom Domu naroda.

– To se nije dogodilo. Sutra će biti održana zadnja takva sjednica u Sarajevu, a onda imate dva dana žalbeni rok. SIP BiH će vjerojatno to potvrditi u četvrtak ili petak tako da, nažalost, nema imenovanja mandatara do sljedečeg tjedna, ali to su svi problemi. Očekujem da ćemo sljedećeg tjedna konačno imenovati oba mandatara – istakao je Izetbegović.

Na pitanje dokle se došlo s pregovorima o imenu mandatara Federalne vlade, Izetbegović je odgovorio da će u SDA utvrditi ime kandidata za mandatara ili krajem ove ili početkom sljedečeg tjedna, prenosi Fena.

Naveo je da već postoje neka imena koja se spominju “ali nisu još uvijek za javnost”.

– Nije dobro izlaziti s imenima ljudi dok ne bude to definitivno potvrđeno – kazao je Izetbegović.

Izetbegović: Dodik koči, pravi probleme

Govoreći o tekstu zajedničke izjave koju je usuglasilo Predsjedništvo BiH, a za koju je predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao da je “zloupotreba Predsjedništva, jer ono nema te nadležnosti”, Izetbegović je ocijenio da Dodik “ponovo radi stvari u svom stilu, tvrdi da Predsjedništvo nije nadležno donositi ovakve izjave, mada je od nas to tražila Europska unija”.

– Predsjedništvo BiH jeste nadležno za koordinaciju svih odnosa s međunarodnim organizacijama, dakle i s Bruxellesom, i posebno Ustavom ovlašteno za koordinaciju entiteta. Prema tome, definitivno je Predsjedništvo BiH pozvano napraviti prijedlog izjave – naglasio je Izetbegović.

Podvlači da “ovo nije uzmi ili ostavi, to je prijedlog izjave koji se da dalje modificirati”.

– Ali Milorad Dodik u svom stilu nanovo pravi kočnice, pravi probleme u BiH – ustvrdio je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje kada će nova vlast donijeti mehanizam koordinacije, izrazio je očekivanje da će na tome raditi u veljači ili ožujku.

– Očekujem da će nam trebati dva mjeseca da postignemo mehanizam koordinacije. On je jedan od bitnih elemenata ovoga na što smo se kroz izjavu obvezali – kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu na prijamu koji je povodom Božića organizirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
Ivanić: Prvo imenovanje mandatara, a onda razgovori o ministarskim pozicijama

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je izjavio da će se, kada budu stvoreni uvjeti da se imenuje predsjednik Federacije BiH, imenovati i mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH.

– Iz onoga što znamo, danas je završen Goraždanski kanton, ostaje da se završi Sarajevski. Koliko sam shvatio, to će biti završeno sutra. Mislim da ćemo tijekom ovog tjedna mi poslati prvo kandidata, pošto oko njega nema spora, na provjeru – kazao je Ivanić, navodeći da kandidat prvo mora proći provjeru SIPA-e i SIP-a BiH.

Kad se to dogodi, dodao je, “onda ćemo ga imenovati”.

– Pretpostavljam da bi to moglo biti, sasvim realno, u sljedećem tjednu – kazao je Ivanić, navodeći da će razgovori o ministarskim pozicijama uslijediti nakon što bude imenovan mandatar.

Ivanić nije želio komentirati izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika u vezi s tekstom zajedničke izjave koju je usuglasilo Predsjedništvo BiH, a za koju je Dodik rekao da je “zloupotreba Predsjedništva, jer ono nema te nadležnosti”..

– To postaje neozbiljno. Sebe smatram ozbiljnim političarem i neozbiljne izjave nemam namjeru više komentirati. Mislim raditi svoj posao kako ga radim i mislim da je interes Republike Srpske da se i BiH otvori ka Europi, da dobijemo financijske fondove, da se odmaknemo od priča o Ustavu, da se bavimo ekonomijom i otvaranjem radnih mjesta – naglasio je Ivanić.

Naveo je da on ne vidi tu ništa štetno po Republiku Srpsku te da je to načelna izjava “koja ne može biti problematična”.

– To što se on više ne pita toliko koliko je mislio da treba da se pita, to je njegov problem – poručio je Ivanić.

Naglašava da daleko veću raspravu očekuje kada se bude pravio program konkretnih reformi i to je, kazao je, nešto gdje bi svi trebali dati doprinos.

Upitan hoće li nova vlast uspjeti donijeti efikasan mehanizam koordinacije i štp je dosad kočilo taj proces, Ivanić je dodao da prvo moraju formirati Vijeće ministara BiH, “pa ćemo onda i nastojati otkočiti proces koordinacije”.

– Naša je obveza da to uradimo i rekao bih interes svih, jer nas iza toga čeka ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i značajnija financijska podrška iz EU, kazao je Ivanić.