Published On: Pon, svi 1st, 2017

N1 LIJEP PRIMJER MOĆI, NEPISMENOSTI I PROPAGANDE: “Hrvatski prijedlog izravno krši Ustav FBiH”

Intenzivira se priča o izmjenama Izbornog zakona BiH. Uskoro bi Prijedlog HDZ-a mogao u parlamentarnu proceduru. Zamjerke su da u tom prijedlogu nema niti slova o provedbi presude u slučaju Sejdić i Finci, odnosno pitanju zastupljenosti ostalih u institucijama vlasti piše N1.

Činjenica je da HDZ-ov prijedlog ne definira nacionalnost kandidiranog, nego nudi rješenje kojim bi se osiguralo da jedan narod ne bira dva člana Predsjedništva. Točnije Sejdić i Finzi prema ovom prijedlogu bi se mogli kandidirati no Izborni zakon bi spriječo da i Sejdića i Finzija izaberu recimo Tuzlanski i Sarajevski kanton, koji su najmnogoljudniji. Prijedlog osigurava da se ispoštuje ustavna premisa konstitutivnosti i da jedni ne nameću drugima predstavnike. Prema tome nije točno da se ovim prijedlogom slučaj Sejdić Finzi ne rješava. Nego se rješava. Kao i slučaj Komšić. Koji bi mogao pobjediti isključivo pošteno. A ne nametanjem.

Prijedlog se tek koncetrira na to  da se osigura da jedan narod ne bira drugom predstavnika.

N1 potom ubacuje riječ “podjela”. “Ključna je podjela teritorija po većinskom konstitutivnom stanovništvu, piše N1.

Kakva podjela? Nakon što je iz Sarajeva rečeno da se neće pristati na izborne jedinice, koje su u demokratskoj praksi Zapada najnormalnija stvar HNS je dostavio prijedlog u kojem izborna područja predstavljaju općine. Izborna jedinica je cijela FBIH. Svatko može glasovati za svakog, no pregledom izbornih područja, i glasova iz pojedinih općina osigurava se da mnogoljudniji kantoni ne biraju dva člana Predsjedništva. Zašto bi dva kantona u FBIH bili toliko povlšteni da određuju 2/3 Predsjedništva? Sličnu praksu imamo u SAD-u primjerice. Clintonova je dobila veći broj glasova od Trumpa, no Trumpovi glasovi su raspršeniji. Američki izborni zakon urađen je tako da mnogoljudnija istočna obala ne može sama izabrati Predsjednika države.

N1 dalje piše: Hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH biraju se na način da se formiraju tri ad hoc izborna područja: A, B i C. Ključni faktor u formiranju područja je posljednji popis.Područje A čine teritorije s većinskim bošnjačkim stanovništvom. Područje B je s većinskim hrvatskim stanovništvom. Područje C ostale teritorije gdje ne postoji 2/3 jednog konstitutivnog naroda. Dakle jasno je da izborna područja nisu podijeljena čisto etnički

Jasno je da će teritorije s većinskim hrvatskim stanovništvom, glasovati, primjera radi, za Dragana Čovića piše N1. Situacija je slična i u području A, kada je riječ o Bošnjacima. Ipak, ako se Hrvati odluče da glasaju za Bošnjaka, i Bošnjak dobije najveći broj glasova u hrvatskom području B, po zakonu neće moći biti član Predsjedništva – zaključuje N1.

Nejasan je ovaj pasus tekst gospode novinara sa ove kolonijalne TV.

Prijedlog HNS-a osigurava ovo: Ako primjerice Hrvati, masovno s područja većinskih hrvatskih općina te miješanog područja C, glasuju za primjerice Željka Komšića, a većinsko bošnjačko područje nabije glasove Draganu Čoviću, nekih 300.000 glasova, ovaj prijedlog osigurava da većinske bošnjačke općine ne mogu određivati dva člana Predsjedništva, te prema ovom zakonu Željko Komšić postaje legitimni član predsjedništva a ne Dragan Čović kojeg bi izabrali Tuzla, Sarajevo i Bihać, koji su u međuvremenu izabrali već jednog člana Predsjedništva. Uzmimo Sejdića i Finzija. Ako općine koje su izabrale Izetbegovića, ujedno imaju toliko glasova da izaberu i Sejdića, no općine s većisnkim hrvatskim stanovništvom i mješane općine žele Finzija – onda će predsjednik biti Finzi. To N1 jasno prešućuje. Težište prijedloga nije na Draganu Čoviću, jer on ne može biti vječno biran, nego je težište priče na konstitutivnosti, ponavljamo, tako mrskoj konstitutivnosti naroda u FBIH koju N1 toliko mrzi premda je ona  osnovna i natkrovljujuća ustavna odredba Daytona.

Prijedlog je ništa drugo nego poštivanje Ustava na način da se osugira da član predsjedništva ima legitimitet u Domu naroda, iz kojeg treba crpiti ustavno pravo na polaganje veta, pri kršenju vitalnog nacionalnog interesa. Kojeg nametnuti član Predsjedništva od strane većeg naroda nema. I malo kada se koji novinar iz Sarajeva pozabavio činjenicom da je BIH osam  godina imala člana Predsjedništva Komšića koji nije mogao crpiti ustavno pravo polaganja veta, i obaranja odluke druga dva člana predsjedništva ukoliko bi bio preglasan. Zašto? Zato što je za obaranje te odluke potrebna dvotrećinska većina u klubu Hrvata Doma naroda Federacije, koju je Komšić mogao samo sanjati.

 

N1 potom kaže  “Posebno je sporan prijedlog izmjena izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH”.

Zašto je sporan?

Situacija je sljedeća kaže N1:

Ukupno 58 izaslanika. 17 Bošnjaka, 17 Hrvata, 17 Srba, 7 Ostalih. Aktualni Izborni zakon predviđa da se izaslanici biraju iz ukupno 10 kantonalnih skupština na način: da se iz svake skupštine bira minimalno po jedan predstavnik svakog od konstitutivnih naroda ukoliko, takav predstavnik postoji.

N1 prešućuje da je Aktualni izborni zakon Ustavni sud oborio!  Zamislimo da je Dodik kazao da je zahtijev SDA da se ukloni proslava 9.januara protuustavan jer aktualni zakon propisuje da se 9. januar ima slaviti. I naprosto prešuti činjenicu da je Ustavni sud oborio taj zakon. Bi li tada N1 ismijao Dodika? Ako da, zašto ne ismiju sada sami sebe?

Novi Prijedlog HDZ-a i ovo pitanje dijeli na područja piše N1. Na primjer: “17 izaslanika iz reda bošnjačkog naroda se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da Kanton Tuzla bira četiri izaslanika. Sarajevo četiri. Zeničko-dobojski kanton tri. Unsko-sanski tri. Hercegovačko-neretvanski jednog. Srednjobosanski jednog. Bosansko-podrinjski jednog.”Izbor srpskih, ali i hrvatskih izaslanika također je određen po područjima. Tako na primjer u Dom naroda Federacije, neće moći biti izabran Hrvat koji će sjediti u Skupštini Kantona Sarajevo. Niti će ijedan Srbin iz Skupštine Posavskog kantona moći biti izabran da štiti interese Srba u Domu.

N1 želi reći da su Hrvati iz Goražda, i Hrvati iz Sarajevskog kantona, koje bi do sada postavljao većinski nacionalizam Hrvata u FBIH štitili interese Hrvata u Domu? Kada točno? Onda kad su 2010-e podržali Platformu?

Licemjerstvu N1 novinarske gerile nikad kraja. Ustavni sud je kazao da se način punjenja doma naroda radi neustavno. Prema tome novi prijedlog upravo korigira tu neustavnost. A mudraci sa N1 da bi dezavuirali hrvatski prijedlog, tvrde kako je neustavan jer se kosi sa stavkama u Ustavu koje je Ustavni sud već proglasio neustavnima??! Jesu li novinari N1 ikada prošli test elementarne logike?

Što predlaže N1? Da se recimo Kanton, iz kojeg je protjeran i posljednji Srbin, ili Hrvat također treba pitati kod punjenja srpskog ili hrvatskog kluba? Ako to daje pravo Bošnjaku da napuni kojeg svog Srbina ili Hrvata? Bi li takav Dom naroda bio reprezent  naroda? Bi li se time ispoštovala odluka Ustavnog suda BIH da Domovi naroda moraju biti reprezenti naroda u FBIH?

Evo potvrde da je N1 huškačka i propagandna TV:

Stoga, Prijedlog HDZ-a koji se odnosi na izaslanika u Dom naroda, nije samo Prijedlog izmjene aktualnog Izbornog zakona, nego znači direktno kršenje Ustava Federacije BiH, zaključuje N1.”

Draga gospodo s N1, upravo ta odredba Ustava, prema kojoj se punjenje Doma naroda obavlja na način da ne predstavlja vijernu sliku pojedinog konstitutivnog naroda u FBIH proglašena je neustavnom. Odredba na koju se pozivate, prema kojoj je omogućeno da Bošnjaci – Srbima i Hrvatima biraju predstavnike u Dom naroda, donešena je dekretom OHR-a i lobiranjem većinskog nacionalizma. Nikada nije niti prošla parlamentarnu proceduru. Zašto to niste naveli u prilogu?

“U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu”, navodi se u članu 8. stavu 3, Ustav FBiH. N1 pri tome ne spominje da je ovo OHR amandman na Ustav, i da je Ustavni sud BIH zatražio da se izmjene Izbornog zakona upravo provedu oko ove točke, tako da Dom naroda postane Dom naroda. A ne Dom koji narodima biraju Bošnjaci.

BIH osim s politikom, ima ogroman problem sa svim ostalim branšama. Recimo s nepismenim novinarima.

Hrvati imaju problem s taštinama vlastitih političara. Onaj političar koji drži do svog naroda, u programu N1 sudjelovati neće, niti im davati privid objektivnosti. N1 je od prvog dana otkada je startala ekstremna antihrvatska kuća. Ako imalo držite do naroda koji vas je izabrao, izbjegavat ćete kamere te nove medijske utvrde najrigidnijeg nacionalizma u zemlji. Uostalom TV kuća u kojoj su najčešći gosti Suljagić i Bajrović, koji potpuno negiraju hrvatsko pitanje u BIH i zvone ratnohuškačkom tematikom prijeteći i Hrvatskoj, nije TV kuća na kojoj se treba pojavljivati pristojan hrvatski političar.

N1 je ono o čem je davno pisao Chomsky. Mediji moć i propaganda.

Poskok.info