Published On: Pet, svi 6th, 2022

MVEP poslao prosvjednu notu Austriji zbog uklanjanja povijesnog hrvatskog grba

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je u četvrtak prosvjednu notu Austriji zbog uklanjanja povijesnog hrvatskog grba sa spomen kamena Počasnog bleiburškog voda.

Grb se nalazi na privatnom posjedu austrijske udruge Počasni bleiburški vod, a razlozi i obrazloženje njegovog uklanjanja koje je iznijela Općinska uprava Völkermarkta “neprihvatljivi su za Republiku Hrvatsku kako s povijesnog tako i s društvenog i političkog gledišta”, priopćilo je ministarstvo.

Vezano uz pitanje komemoracije u Bleiburgu, MVEP navodi da ona neupitno mora biti posvećena isključivo sjećanju na poginule u okviru mise zadušnice kada se odaje počast tisućama civilnih žrtava.

Počasni bleiburški vod uklonio je sporni natpis kako bi se izbjeglo nepoželjno povezivanje natpisa i grba na spomeniku, kaže se u priopćenju.

U noti je istaknuto kako je “sam grb stoljećima bio sastavni dio heraldike Habsburške Monarhije i kao takav često je istican na raznim povijesnim građevinama i u raznim povijesnim spisima, stoga nema i ne može imati protuustavne konotacije”.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ukazalo je, također, kako je proglašenje povijesnog hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske kao i ugledu Hrvata koji žive i rade u Austriji te stvorilo dojam da Hrvatska danas koristi protuustavne simbole. Takvo tumačenje Hrvatska najoštrije odbacuje”, ističe se u priopćenju./HMS/

guest
nije obvezno
3 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ujko MAČEK

Zbog nevino ubijenih od titinih drazinovaca i macekovaca pod petokrakom SPOMENIK ne treba dirati…umjesto šahare staviti križ a polumjesec ostaviti…

Kresimir !.!!

Tada ste još bili Hrvati (90%) islamske vjeroispovjesti a sada ste samo OSUN,EĆENA IZDAJNIČKA HR. POT,URAD !!!

Mornar

Treba muslice ka…i dok im oci ne ispadnu.