Published On: Sub, lis 4th, 2014

Muslimani u BiH danas slave Kurban-bajram

Muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas dočekuju blagdan Kurban-bajram, blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram, kada ljudi odlaze na hadž. To je najznačajniji islamski blagdan koji dolazi u mjesecu zul-hidždžetu, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen na Ibrahimovu odanost Bogu. Najčešće se za kurban žrtvuje ovan, a kurbansko meso se dijeli obitelji, siromašnima, prijateljima, te onima kojima je to najviše potrebno.

Kurban-bajram se još naziva i Hadži-bajram jer muslimani odlaze na hadž. Po šerijatskim propisima hadž je jedan od pet islamskih temelja, a on znači: hodočastiti Meku i izvršiti obilazak K’abe, ubrzano hodati i trčati između Safe i Merve, boraviti na Arefatu i obaviti ostale hadžske obrede.

Dvije su radosti ovog blagdana. Prva radost je žrtvovanje kurbana, a ovim djelima muslimani i praktično pokazuju brigu za druge ljude i njihove potrebe, te ukazuju na jednakost i zajedništvo među ljudima i narodima.

Druga je radost obavljeni hadž, čime se hadžije približavaju Allahu dž.š. i iskazuju mu pokornost i zahvalnost, nadajući se Njegovoj nagradi i oprostu.

Blagdani bajrama su prilika da se pojasne poruke islama, da se pokaže otvorenost i tolerancija Islama, poziv i potreba za suživotom, poštivanjem i uvažavanjem drugog i drugačijeg.

Tako će u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, na Balkanu centralne svečanosti biti obavljene u džamijama u glavnim gradovima.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, muslimani ujutru kolju kurbane. Potom, najmlađi članovi pobitelji dijele kurbansko meso obitelji, susjedima onima koji su u potrebi, a kao nagradu dobijaju bajram-banku, odnosno novac.

Iako je prisustvovanje žena bajram-namazu ibadet, on je nažalost zapostavljen ne samo na Balkanu, nego u gotovo čitavom islamskom svijetu, stoga žene kupuju najljepšu odjeću za svoju obitelj i pripremaju bogat ručak za obitelj i goste, piše Fena.

Tokom blagdana koji traje četiri dana muslimani provode Bajram u krugu obitelji, dočekuju i obilaze obitelj, prijatelje, susjede.

Od unuka Allahova poslanika Muhameda a.s.,hazreti Hasana se prenosi da je rekao:”Naredio nam je Allahov Poslanik,s.a.w.s.,da za Bajrame obučemo najljepše odijelo, da se namirišemo najljepšim mirisom i da zakoljemo (kurban) najvrijednije što imamo.”

Svim našim čitateljima koji danas slave Kurban bajram ekipa portala Dnevnika želi da ga provedu u miru i radosti.

dnevnik.ba