Published On: Pet, stu 24th, 2017

Muslimani Rohindže prisiljeni na povratak u Mjanmar: “Žive kao u koncentracijskim logorima”

Bangladeš je potpisao sporazum s Mjanmarom o vraćanju stotina tisuća muslimana Rohindža koji su pobjegli od nasilja mjanmarske vojske, prenosi u četvrtak BBC.
Još uvijek nisu poznati detalji sporazuma koji su dužnosnici potpisali u Nay Pyi Tawu, mjanmarskoj prijestolnici. Službeni Bangladeš objavio je da je to “prvi korak”, a Mjanmar je istaknuo da je spreman primiti Rohindže “što je prije moguće”.
“Povratak Rohindža je nezamisliv dok tamo vlada aparthejd”
Humanitarne agencije izražavaju zabrinutost oko nasilnog povratka Rohindža ako ne postoje garancije za njihovu sigurnost, piše BBC. Organizacija Amnesty International izjavila je da je povratak Rohindža u Mjanmar “nezamisliv dok tamo vlada sistem aparthejda”.
“Mnogi pripadnici Rohindža koji još uvijek žive u Mjanmaru nalaze se u uvjetima sličnima onima u koncentracijskim logorima”, upozorava Amnesty International. Direktorica organizacije Kate Allen je izjavila: “Ni jedna izbjeglica Rohindža ne smije se vratiti u državu dok vojska ne prestane s etničkim čišćenjem”.
SAD optužio Mjanmar za etničko čišćenje: “Odgovorni za te okrutnosti moraju odgovarati”
Rohindže su manjinski narod bez države koji je dugo godina potlačen u Mjanmaru. Otkad je u kolovozu, nakon napada pobunjenih pripadnika te manjine na mjanmarske snage sigurnosti pokrenut osvetnički pohod vojske, u susjedni je Bangladeš pobjeglo oko 600 tisuća Rohindža.
Nakon Ujedinjenih naroda, Sjedinjene Države su u srijedu upozorile da je na djelu “etničko čišćenje Rohindža” u Mjanmaru.
“Odgovorni za te okrutnosti moraju odgovarati”, rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson u priopćenju, optuživši među ostalima neke od pripadnika vojske i snaga sigurnosti Mjanmara.
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x