Subota, 15 lipnja, 2024

MULAC VIŠE NEĆE MOĆI BITI BIRAN: Komšić protiv dekomšićizacije izbornog zakona

Must Read

Član Predsjedništva BiH iz SDP-a Željko Komšić za Klix.ba je iznio svoje mišljenje o prijedlogu SDP-a i ostalih stranaka nove parlamentarne većine o provedbi presude po kojoj i građani BiH, koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici nekog od konstitutivnih naroda, imaju pravo biti birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

“Nadam se da ovaj dokument neće postati službeni stav SDP-a, jer ovo nije rješenje pitanja presude Sejdić-Finci i onoga što se njome traži. Presuda Sejdić-Finci govori o pravima pojedinaca, a ne o pravima kolektiviteta. To se ovim papirom ne rješava”, izjavio je Komšić za Klix.ba.

Kako je poznato, stranke članice nove parlamentarne većine u FBiH se zalažu za to da se članovi Predsjedništva biraju na neizravan način, odnosno iz reda zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Klubovi zastupnika bi mogli predložiti po jednog kandidata za Predsjedništvo, a potom bi se prijedlozi upućivali Domu naroda. Ovaj dom bi u okviru svakog kluba s liste nominovanih kandidata, većinom ukupnog broja glasova izabrao po jednog kandidata, a potom bi se zajednička lista slala ponovo zastupničkom domu na potvrđivanje. Ukiliko Zastupnički dom ne bi potvrdio listu od tri kandidata koju utvrdi Dom naroda, glasovanje bi se ponovilo, a u ukoliko se to ne bi dogodilo ni u ponovljenom glasanju smatralo bi se da su za članove Predsjedništva BiH izabrani kandidati koje je utvrdio Dom naroda parlamenta BiH

zastupnički klubovi bi mogli predložiti i nekoga tko nije iz reda konstitutivnih naroda te bi ga Dom naroda mogao izabrati..

SDP-ovim prijedlogom nije zadovoljan ni Dervo Sejdić, jer, kako je izjavio za Klix.ba, to znači da bi ponovo samo konstitutivni narodi odlučivali o budućim članovima Predsjedništva.

“Na sastanku sa SDP-om sam pitao da li se oni odriču Željka Komšića ovakvim prijedlogom i građana poput mene i njega i općenito kategorije građana u ovoj zemlji, ali nisam dobio ni razumljiv niti konkretan odgovor”, rekao je Sejdić za Klix.ba nakon jučerašnjeg sastanka.

Željko Komšić na izborima za člana Predsjedništva BiH dva puta je izabran glasovima uglavnom Bošnjaka. Ukiliko bi se usvojio novi način izbora članova Predsjedništva BiH takvo što više ne bi bilo moguće. ( R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -