Published On: Ned, stu 11th, 2018

Može li Dodik formirati Vijeće za nacionalnu sigurnost?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razmišlja o izmjenama Zakona u ovom entitetu, kako bi se policiji dalo više ovlasti i spriječio, kako kaže, pokušaj da se policija ponovo reformira.

Dodik smatra da bi se trebao formirati rezervni sastav policije Republike Srpske, ali ide i korak dalje, piše N1.

Nije bilo koristi od OSA-e

“A ja ću još dok sam predsjednik ovih nekoliko dana razmisliti o uspostavljanju Službe nacionalne sigurnosti u RS. Mi nikakve koristi nismo imali od OSA-e, ona je bila usmjerena da kontrolira naše institucije, a ne da rade na sigurnosti na prostoru cijele BiH”, kaže Dodik.

Dodik će uskoro u Predsjedništvo BiH, a prema Ustavnim odredbama koje spominje Dodik, a koje su u nadležnosti Predsjedništva BiH stoji: “Nijedan entitet neće prijetiti silom niti upotrebljavati silu protiv drugog entiteta i ni pod kakvim okolnostima oružane snage jednog entiteta ne smiju ući niti boraviti na teritoriju drugog entiteta bez suglasnosti njegove vlade i Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Sve oružane snage u Bosni i Hercegovini će funkcionirati sukladno suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.”

Ova Dodikova najava u opozicijskim krugovima se vidi i kao priprema Dodika za poziciju člana Predsjedništva,ali i želja da prikaže kako je sigurnosna situacija u BiH loša.

RS, Beograd i Priština

Pojedini idu i korak dalje, ova Dodikova razmišljanja se povezuju i sa statusom pregovora Beograda i Prištine. “Sve to stvara atmosferu koja povezuje stanje na Kosovu sa stanjem u BiH. I osobno mislim da su to razmlišljanja i pokušaj da se pregovaračke pozicije Beograda i Prištine točno pozicioniraju. Jer se rješenje za taj problem može naći, u protivnom čitav Balkan može da krene u kaos”, tvrdi Zdravko Krsmanović, NDP. Nadležni na državnom nivou bez komentara o Dodikovim najavama.

Struka kaže da se na suptilan način pokušava napraviti forma rezervnog sastava policije. “Ne postoji mogućnost uspostavljanja nikakve obavještajne službe na području BiH.

Naravno, može se napraviti bilo kakva komisija, odbor, odsjek i u mjesnoj zajednici, županiji, koja će nositi takav naziv.

A da će se baviti obavještajnom djelatnošću neće. Time će se baviti samo obavještajna agencija”, kaže Jasmin Ahić, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Reakcija međunarodne zajednice

Sa druge strane, Ahić smatra da Dodik zbog svog izbornog rezultata, na vješt način koristi svoju trenutnu poziciju da u javnosti istupa sa tezama o eventualnoj zaštiti teritorije Republike Srpske, od sigurnosnih prijetnji, kojih u suštini i nema.

Kada je u pitanju Vijeće za nacionalnu sigurnost koji bi formirao Milorad Dodik, prema zakonima to ne bi bilo moguće, već bi se mogla oformiti komisija koja bi bila u sastavu Narodne skupštine Republike Srpske. I koja bi ocjenjava stanje sigurnosti na prostoru ovog entiteta.

Zbog toga bi ukoliko bi došlo do formiranja ovog Vijeća trebala reagirati međunarodna zajednica. Novinari N1 su pitali OHR što misle o ovim Dodikovim najavama, odgovor je bio ”vidjet ćemo u ponedjeljak”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare