Published On: Čet, ruj 17th, 2020

MOŽDA KOSOVO? “Hrvat” Komšić lud je za albanskim pitanjem. Još nije odgovorio na Milanovićev upit, koga on zapravo predstavlja

Nakon današnjih sjednica Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se novinarima i kazao da su on i predsjedavajući Šefik Džaferović glasali da BiH prizna Kosovo, a da je Milorad Dodik bio protiv, piše Klix.ba.

“Za očekivati je da će Dodik tražiti sjednicu NSRS-a i iznositi one teme gdje se povezuje Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostavljam da svi znate kuda bi to vodilo”, rekao je Komšić.

“Kosovo je realnost, Kosovo je nezavisna država i svi mi to znamo. Bježati od toga šta će Dodik reći malo je politika noja koji gura glavu u pijesak pred opasnosti”, rekao je Komšić.

Odluka o priznanju Kosova nije konačna, dogovoreno je da se ide u drugi krug glasanja na sljedećoj sjednici.

Glasalo se i o prijedlogu Milorada Dodika da se ambasada u Izraelu, po uzoru na srpsku, iz Tel Aviva prebaci u Jeruzalem, no Komšić i Džaferović bili su protiv toga.

Glasali su i protiv odluke o “Malom Schengenu”, inicijativi Srbije, Sj. Makedonije i Albanije. Odlučeno je da Vijeće ministara analizira i izvijesti Predsjedništvo što bi pridruživanje toj inicijativi značilo za BiH.