Utorak, 18 lipnja, 2024

Mostarski umjetnik: Berlin pruža razne mogućnosti, pronađeš se ili izgubiš

Must Read

Početak tjedna je, kiša pada, hladnije je nego ranijih dana ali hladnoća se može otjerati. Bar subjektivnim osjećajem, kako se to kaže u nekim prognozama. Recimo jednom umjetničkom pričom uz rakijicu. Odmah je toplije, jel’ tako?

Priča je više mostarska, nego berlinska ali ta obećana zemlja čini se dobro dođe – ne samo medicinskim radnicima i bauštelcima, nego i umjetnicima. Jer biti umjetnik u Berlinu nije isto kao i biti umjetnik u Mostaru. Umjetnost je ista, ali su mogućnosti, okolnosti, uvjeti, okruženje i sve što ide s tim u paketu itekako drugačije.

”Zaglavio u Belinu”

To nam potvrđuje umjetnik Damir Mumbašić iz Mostara sa stalnom adresom u Berlinu.

”U Berlin sam otišao sasvim slučajno, vezano za neki posao wall artista i tu sam ‘zaglavio’. Uzeli su me kao rezident artista. Radio sam ono što znam i umijem, slikao sam zidove, sprejao. Bile su razne tematike, od kič dekoracije do street arta. Jer svi smo mi različiti”, priča Damir uz rakijicu u prostorijama Udruge Rezon, a koja je inače platforma Street Arts Festivala.

U Mostar je stigao uoči Nove godine i priprema izložbu, odnosno koncept koji objedinjuje retrospektivnu izložbu i art show u njegovom potpisu. To je inače događaj kojim Street Arts Festival otvara ovogodišnju umjetničku sezonu.

Izložba sadrži slike koje su nastale u razdoblju od 2008. – 2022. godine i koje su dio umjetnikove privatne kolekcije u Mostaru. A od 2008. pa do danas Mumbašić je radio svašta. U Njemačku je išao, pa se vraćao, pa opet otišao i zadržao se. Jer tamo se ipak nudi ‘nešto više’.

”Čovjek ima više mogućnosti , ako daš sve od sebe može nešto dobro da se izrodi i procvjeta. Sve zavi što što umjetnik želi od sebe, da li želi karijeru ili da se dobro proda. Ali Berlin pružna razne mogućnosti i onda se pronađeš ili izgubiš”, priča mostarski umjetnik sa stalnom adresom u Berlinu.

Šarao i crtao kao svi čudaci

Dodaje i kako je za jednu tvrtku sam radio više od tri godine, bio njihov rezident wall artist, putovao dosta.

”Radio sam po jednu dvije zgrade, to su ogromne zgrade -tri, četiri ili osam spratova”, objašnjava.

Prva izložba je bila u Stuttgartu 2009., pa onda u Mostaru.

”Nisam znao oduvijek da ću biti umjetnik, ali sam bio kreativan i stalno sam nešto šarao, crtao kao i svi čudaci, malci, pa su došli stripovi…Ali nisam znao da ću se time baviti u životu. Onda sam otišao s 13 godina u Njemačku i učiš jezik. I nije bilo vremena za razmišljanje što ću učiti, studirati, što ću biti. I bio sam tamo četiri godine. Onda sam se vratio. Nijedna srednja škola me nije htjela primiti, odnosno priznati te tri godine gore. I onda sam nekako upao u Srednju likovnu školu, na osnovu talenta”, odmotava nam film dosadašnjeg života Damir Mumbašić.

Napominje i da svaki umjetnik treba stvarati konstantno, da radi i razvija se. Tema može biti vazda ”jedna te ista”, ali je bitno kako je ti predstaviš – kaže Damir dok hodajući objašnjava iz kojeg ciklusa potiču radovi koje izlaže u Mostaru.

”Mislim da se svaki čovjek može pronaći u nekim elementima mojih slika. Pogotovo ako još stavite neko ime. Mada to ne mora ništa značiti”.

Kaže i da mu u Mostaru ništa ne smeta, ali je ”malo umjetnosti”.

”Žao mi je koliko je ta Likovna škola i akademija izbacila generacija, ali je malo aktivnih umjetnika. Bar koliko je meni poznato.”

Turbulento je

Voli spajati slikarstvo s glazbom, a ističe i da vodi ‘brz život’.

”Stalno izlazim iz jedne situacije u drugu, stalno negdje putujem. U Berlinu imam stan, prijavljen sam…ali stalno sam negdje. Samo pitam gdje letim, koliko letim. Sve su to iskustva, odem da radi npr. u Španjolsku pa se iz papuča vratim u Berlin, u sniijeg i sl. Sad sam došao u Mostar, turbulentno je to. Još uvijek mi to paše, jer sam aktivan i mlad”, kaže mostarski umjetnik.

Godinama je zadržao prepoznatljiv slikarski izraz koji često kombinira i sa crtačkim vizurama svog graffiti stila. Sudjelovao je na brojnim grupnim internacionalnim izložbama i održao 14 samostalnih u regiji i inozemstvu. Jedan je od rijetkih autora iz Mostara koji eksperimentira i u sferi street arta, a s obzirom da je umjetnost jedini njegov životni poziv kontinuirano razvija svoje stvaralaštvo i teži ka novim idejama i eksperimentima.

U skladu s tim, izložbom u rodnom gradu želi se obratiti domaćem kulturno-umjetničkom društvu da bi se prisjetili njegovog rada s obzirom da dugo nije izlagao u Mostaru. Stoga ako ste slobodni, u četvrtak 26. siječnja trk u u prostorije Udruge Rezon na adresi Kneza Mihajla Viševića Humskog 57. Početak je u 19 sati.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -