MOSTARSKI PAROH RADIVOJE KRULJ: ‘Onaj tko sprječava izgradnju katoličke crkve u Drvaru ne može se zvati kršćaninom’

Prije nekoliko dana u općini Tomislavgrad posvećeni su temelji pravoslavne crkvice na Mandinoj Gradini, lokalitetu između Mandinog Sela i Rašćana, koja se gradi na istom mjestu gdje je stajala stara crkvica srušena u posljednjem ratu.

Temelje crkvice posvetio je ugledni mostarski paroh Radivoje Krulj, starješina Saborne crkve u Mostaru i arhijerejski zamjenik episkopa Zahumsko-hercegovačkog, koji se pastoralno skrbi i za pravoslavne vjernike u duvanjskom kraju.

Svečanosti je nazočio i duvanjski gvradijan fra Sreten Ćurčić.

Kako navodi lokalni duvanjski portal „Tomislavcity“ paroh Krulj istaknuo je da je prošle godine obnovljena i pravoslavna crkva sv. Nikolaja u samom Tomislavgradu, te da se nada kako će ova filijalna crkvica u Mandinom Selu, posvećena Presvetoj Bogorodici, biti završena iduće godine kada Eparhija zahumsko-hercegovačka slavi 800. obljetnicu utemeljenja. Krulj je izrazio radost zbog posvete temelja, ali i nadu da će se nastaviti buduća bratska kršćanska ljubav i suradnja s fra Sretenom i duvanjskim franjevcima koji su ovom projektu dali punu podršku.

Duvanjski gvardijan fra Sreten Ćurčić naveo je primjer iz ne tako davne prošlosti kada su katolici iz njegova rodnog Brišnika pomagali izgradnju džamije u susjednim Omerovićima, a isto tako muslimani iz Omerovića davali su priloge za izgradnju crkve u Brišniku. Fra Sreten je izrazio svoju neizmjernu sreću što može doprinijeti izgradnji boljeg svijeta i suživota te da će na sve načine pomoći izgradnju ove pravoslavne bogomolje koju doživljava i kao svoju.

Na upit novinarke portala „Tomislavcity“ što misli o protivljenju vodstva srpskoga naroda u Drvaru za izgradnju tamošnje katoličke crkve, paroh Krulj je odgovorio: “Onaj tko to sprječava ne može se nazvati hrišćaninom. Mislim da trebamo biti otvoreni. Imao sam iskustva da budem sveštenik, odnosno paroh iliti župnik kada je počinjala obnova u ratu srušene katoličke crkve u Nevesinju. Znam i na kakve smo probleme nailazili, ali sam prvi rekao i posvjedočio da je naša obveza obnoviti našu katoličku crkvu. Tako isto mislim za Drvar. Mislim da bi katolici Drvara trebali dobiti svoju crkvu i to poručujem s ovoga mjesta.” /HMS/