Subota, 22 lipnja, 2024

MOSTAR: Zašto se odustalo od izgradnje vodenog parka u Vrapčićima i golf terena u Željuši?

Must Read

Prolazeći cestom Mostar-Sarajevo često se u Vrapčićima osvrnem na prostor koji je bio predviđen kao rekreacijsko područje. Pitao sam se što se dogodilo i što se danas događa s tim područjem koje je bilo predmet velikih očekivanja u vrijeme izgradnje hidroelektrana Grabovica, Salakovac, a osobito Mostar.

Piše: Ilija Kožulj, Hrvatski Medijski Servis

Mi stariji se sjećamo da se Općina Mostar nije opirala izgradnji, ali je tražila da se temeljito i stručno ispitaju, procijene i vrednuju posljedice takve izgradnje i da se na odgovarajući način osigura odgovarajući nadomjestak onoga što se gubi i nadoknada za ono što nije moguće nadoknaditi. Danas je vrlo teško doći do dokumenata koji bi nam omogućili opisati cjelovitu sliku tih odnosa na relaciji Općina-Elektroprivreda koji su trebali biti pretočeni u obvezne uvjete izgradnje spomenutih elektrana. Moguće je da ćemo uspjeti doći do relevantnih dokumenata i biti u mogućnosti upoznati čitatelje sa svim onim što je za žitelje na području sjeverne kotline Mostara bitno a značajno je i za sve stanovnike Mostara.

Zavod za prostorno planiranje Mostar je 1987 god. uradio REGULACIJSKI PLAN SPORTSKO-REKREACIJSKOG CENTRA MOSTAR prostora sjeverne kotline grada, i to I faza, između magistralne ceste Mostar-Sarajevo i željezničke pruge na potezu od Sutine do Studenca. Bili su predviđeni različiti sadržaji uz ostalo dva velika rekreacijska bazena za kupanje i sportove na vodi.

Ovdje ćemo se za početak pozabaviti onim što je vidljivo i što „bode oči“. To su kupališta – bazeni čija izgradnja počela, u čiju izgradnju su uložena značajna sredstva i čiji dovršetak je obustavljen.

Nije tajna da je Neretva bila i na području od Salakovca do Mostara ljepotica koja je korištena za kupanje, rekreaciju, ribolov i slično. O čemu smo već pisali. Danas se tu nije moguće kupati zbog hladnoće vode, zbog zagađenih i često nepristupačnih obala i zbog čestih izmjena vodostaja. Kupanje i skokovi u vodu potpuno su nestali, a u dobroj mjeri je napušteno i ribarenje.

Bilo je govoreno. Izgraditi će se bazeni u Vrapčićima dovoljnog kapaciteta čime će se nadoknaditi nemogućnost kupanja u Neretvi odnosno jezeru sjeverno od brane HE Mostar. I zaista izgradnja bazena i uređenje obale na tom potezu je počela, dobar dio radova urađen, stalo se i nikad nije nastavljeno.

Evo što je između ostalog napisano 26.08.2011  na www.BH.news.com:

U sjevernom dijelu grada Mostara u prigradskom naselju Vrapčići još prije posljednjeg rata izgrađena su dva velika bazena  za kupanje, kao kompenzacija građanima Mostara za  Neretvu i stvaranja jezera hidroelektrane Mostar.

Jedan od dva bazena , ukupne površine 35 700 m² i prosječne dubine od cca 2 m, je centralni objekt vodenog parka u idejnom projektu “Sportsko rekreacioni centar Vrapčići”. Granicu parcele s jugoistoka određuje magistralni put Mostar-Sarajevo (M17), a sa sjeverozapada korito rijeke Neretve, odnosno vještačko akumulacijsko  jezero HE „Mostar“. Površina parcele je cca 50ha.

Kompleks je zamišljen kao sportsko-rekreacioni centar koji bi po svojoj veličini, sadržajima, lokacijom i objektima značajno unaprijedio turističku ponudu i kvalitetu života grada Mostara i regije Hercegovine.

Projektom je predviđena izgradnja  uslužnih, hotelijerskih, ugostiteljskih, turističkih, trgovinskih i sportskih sadržaja, koji mogu funkcionirati kao cjelina ili zasebni dijelovi.

Kompanija Most-Connections Ltd iz Londona je 2005. godine uputila administraciji grada Mostara pismo namjere za ulaganje u izgradnju golf terena i luksuznog hotela u sjevernom dijelu grada na lokacijama ”Željuša” i ”Bazeni Vrapčići”.

Nakon nekoliko posjeta potencijalnih stranih investitora i projektanata golf terena, polovicom 2007. godine, firma “PGA Design Consulting” iz Londona je izradila studiju izvodljivosti koja je potvrdila kvalitet lokacije i ekonomsku opravdanost investicija projekta. Studijom je predviđena izgradnja dva golf terena, jednog hotela sa 5 zvjezdica i 180 luksuznih vila.

Preduvjet za implementaciju projekta i razvoja golf turizma je bilo opremanje zračne luke uređajima za automatsko slijetanje (ALS). Oprema je nabavljena u 2008. godini ali još uvijek nije instalirana.

Gradska uprava grada Mostara je početkom 2008. godini donijela Odluku o prihvaćanju namjere za izgradnju golf terena u Mostaru na osnovu studije m-c MOST Connection Ltd. Iz Londona, koja je istovremeno i jedna od smjernica za izradu prostornog plana.

Dana 16.1.2009 na www.e-turizam.com je pored ostalog zapisano:

U sjevernom dijelu grada, točnije u Vrapčićima uskoro bi trebao biti napravljen prostrani aqua park, čija će izgradnja biti od velikog značenja za Mostar koji bi tako postao atraktivna turistička destinacija. Budući aqua park bi sadržavao otvorene i zatvorene bazene te dodatne sportske terene.

Kako se doznaje … urbanistička suglasnost za izgradnju ovog višemilijunskog projekta je već izdana na osnovi regulacijskog plana.

Na www.dnevni–list.ba  dana  06.07.10. stoji:

Pet minuta vožnje od središta Mostara, u naselju Vrapčići, nekoliko godina prije rata izgrađen je ogromni bazen. Radovi na njemu nikada nisu završeni jer je počeo rat, a nakon istog, do danas ništa nije urađeno po tom planu te sada područje propada neiskorišteno umjesto da prima na stotine kupača željnih spasa u ljetnim danima. Da nesreća bude još veća, isto je postalo nelegalno odlagalište, te je cijela lijeva strana obale uz bazen prekrivena raslinjem, otpadom i šutom, no, ni druga strana uz samo jezero nije ništa bolja. U to smo se i samu uvjerili prilikom posjeta spomenutoj lokaciji.  Prije par godina mještani Vrapčića, a i ostali građani Mostara, ljetne su dane uglavnom provodili na spomenutom jezeru jer je bilo dosta čisto, dok se danas broj kupača sveo na minimum upravo zbog onečišćenosti.

Postavlja se pitanje zašto sada odustati od obveze elektroprivrede da uradi bazene kao kompenzaciju za izgubljenu mogućnost kupanja u Neretvi pri čemu se mislilo ne na komercijalizaciju nego na pravo kupanja i korištenje bazena kao javnog objekta bez posebne komercijalne naknade?

Je li razumno odustati od obveze elektroprivrede, ako postoji, i za taj prostor dati koncesiju za turizam visoke klase koji neće biti dostupan ogromnoj većini građana, koji su izgubili mogućnost i radost kupanja u Neretvi?

Grad Mostar je oformio Povjerenstvo za rješavanje međusobnih odnosa između elektroprivrede i grada u sastavu: Neđo Prljeta (Predsjednik), Hamdija Jahić i Slađan Bevanda. Sposobnost, znanje, iskustvo i poznavanje  povijesti odnosa Grad Mostar – elektrane Grabovica, Salakovac, a osobito Mostar, jamče da će se naći zadovoljavajući odnos između potreba građana na kupališne prostore bez naknada ili uz simboličnu naknadu i potreba razvoja grada izgradnjom golf terena i rekreacijskih prostora visokog turizma./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -