Published On: Uto, lis 6th, 2020

Mostar: Srbi sigurni u prolazak do Vijeća

Za glasovanje u Mostaru putem pošte iz inozemstva se prijavilo malo više od 2.000 Srba, što bi uz domaće glasove trebalo biti dovoljno za prelazak cenzusa i ulazak u Gradsko vijeće vijećnika sa srpske liste, objavile su Nezavisne novine.

Za ove stranke i kandidate će Mostarci moći glasovati
Inače, sam prelazak cenzusa srpske liste ne jamči ulazak u Gradsko vijeće Mostara, međutim ako se uzme izlaznost s prošlih lokalnih izbora od oko 54 posto, predstavnici Srba ističu da će oko 3.000 glasova biti dovoljno za ulazak najmanje jednog, a vrlo vjerojatno i dva Srbina u Gradsko vijeće Mostara.

“Nikada nismo bili bliži i imamo velike šanse za uspjeh. Puno se radilo i ljudi su prepoznali trenutak i odlučili se registrirati za glasovanje putem pošte iz svih dijelova svijeta i sa domaćim glasovima vjerujem u uspjeh”, rekao je za Nezavisne Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

Jedna od otežavajućih okolnosti za ulazak Srba sa srpske liste u Gradsko vijeće Mostara mogla bi biti i ta što su SDA, HDZ i SDP visoko na svoje liste kandidata stavili srpska imena, što govori o ambicijama ovih stranaka da ponovo “svoje Srbe” uguraju u Gradsko vijeće i tako spriječe potezanje vitalnog nacionalnog interesa na odluke koje po pravilu zaobilaze interese Srba, a što je slučaj u aktualnom sazivu.

Za razliku od Mostara, gdje su Srbi iz Mostara uz pomoć dijaspore aktivno radili na animiranju srpskog stanovništva da se prijavi za glasovanje putem pošte, u pojedinim općinama u Bosni i Hercegovini sve više je građana koji se javljaju da ih je netko registrirao bez njihovog znanja.

Inače i na samim sjednicama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH bilo je govora o enormnom broju birača za glasanje putem pošte, gdje su nedavno istakli da će se na biračku popisu za glasovanje iz inozemstva naći 101.771 birač, s tim da su tijekom provjera s tog spiska skinuli 27.960 birača. Konačni popis birača za glasovanje putem pošte bit će zaključen danas u 24 sata.