Srijeda, 24 travnja, 2024

"Most" se još nije odlučio, a kad će ne znamo

Must Read


Prošlo je mjesec dana od održavanja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, a nema ni naznake da bi vlast uskoro mogla biti formirani. Štoviše, sada se najizglednijom opcijom čini ponavljanje izbora.Za čitatelja u BiH to se ne mora činiti strašnim, jer se tu vlast znala formirati i po godinu dana, a i Belgija je također bila prisiljena funkcionirati i više od godinu dana bez vlade pa joj ništa nije falilo.
___________ piše: Nino Raspudić l nezavisne.com 
No u Belgiji su institucije jake i stabilne, a u BiH društvo ionako funkcionira “na divlje”, pa nema velike razlike kad ima vlasti ili kad je nema, kao u mom rodnom Mostaru, gdje zadnji lokalni izbori nisu ni održani, pa su već godinama i gradonačelnik i Gradsko vijeće izvan mandata, a stvari opet nekako “klapaju”.
Da New York ili Pariz tjedan dana ostanu bez vlasti došlo bi do raspada sistema, ali eto u Mostaru stvari funkcioniraju ili, bolje rečeno, ne funkcioniraju isto kao kad prave vlasti ima. Hrvatska je, za razliku od Belgije i BiH, napola uređena država, a čini se da takve najviše pate u situaciji parlamentarne krize. Teško ekonomsko i socijalno stanje u zemlji, golemo iseljavanje mladih, migrantska kriza, novo geostrateško zaoštravanje na Balkanu, sve to čini da je danas više nego ikada poslije rata Hrvatskoj potrebna stabilna vlada. A ishod prošlomjesečnih izbora je izgleda ne može iznjedriti.
Zakon nije do kraja jasan, neki ga tumače tako da predsjednica može onome tko donose najviše potpisa zastupnika povjeriti mandat za sastavljanja vlade i dati mu rok od mjesec dana da osigura potporu u Saboru, pa ga eventualno produžiti još mjesec, a ako ne uspije – isto ponoviti s drugim kandidatom.
Ukratko, ako se ne uspije formirati vlast, izbori će biti najkasnije krajem zime, premda ih predsjednica može raspisati i ranije. Sve ovisi o “Mostu”, (polu)iznenađenju ovih izbora. Iako su prije izbora medijski silno simpatizirani i gurani kao službeni treći put, možda baš zato što su ih procjenjivali kao bezopasne, nitko nije očekivao da će nakon izbora “Most” imati u rukama ključeva za formiranje vlasti. Za razliku od onoga što se papagajski ponavlja, Hrvati nisu većinski glasali za promjene.
Osamdeset posto mjesta u Saboru drže HDZ-ova i SDP-ova koalicija. No, dogodilo se da se uobičajenih dvadesetak posto protestnih glasača ovaj put nije raspršilo na više opcija, već se pretežno grupiralo oko jedne, “Mosta nezavisnih lista”, a s druge strane poklopilo se i to da su dvije velike stranke, s partnerima, završile u egalu, pa je “Mostovih” inicijalnih 19 zastupnika od 151 u Saboru postalo jezičac bez kojeg se ni u kojem slučaju ne može formirati vlast. Nakon mjesec dana gombanja od na brzinu sklepanog i heterogenog “Mosta” otpalo je četvero zastupnika. Drago Prgomet i dvije zastupnice s liste koju je predvodio u svojoj izbornoj jedinici zbog soliranja u pregovorima s Milanovićem te Stipe Petrina, ridikulozni malomišćanski gradonačelnik s rasponom ljubavi od HSP-a do Tita, za kojeg nije jasno zašto su ga uopće i primili u “Most”. No ni preostalih 15 zastupnika nije homogeno.
Svako nekoliko dana se sastanu i dugo vijećaju, da bi na koncu svake seanse čelnik “Mosta” Božo Petrov redovito u javnost izašao s istom, već svima iritantnom pričom, kako ih ne zanimaju fotelje i vlast i kako se oni zalažu za reformsku vladu, u kojoj će biti i SDP i HDZ. Time u biti samo potvrđuju da se ne mogu dogovoriti i da pri bilo kakvoj odluci “Most” puca popola. Istina, SDP-u je potreban manji dio “Mosta”, jer mu je koalicijski potencijal prema drugim mini-opcijama širi, a dobio je uza se i šest od osam predstavnika manjina, ali i njima treba barem šest “Mostovih” zastupnika od preostalih 15. U ponedjeljak se održava prvi zajednički sastanak “Mosta” s Milanovićem i Karamarkom, no velika koalicija čini se ostaje pusta tlapnja.
Neki se već sprdaju pitajući  Petrova i mostovce zašto oni u Metkoviću nisu napravili bratsku reformsku koaliciju s mrskim Stipom Gabrićem Jambom i hadezeovcima “barbe Luke” Bebića, stare HDZ-ove komunjare koji je s Jambom dijelio vlast u tom dijelu Hrvatske sve do pojave mladića iz “Mosta” i njihove senzacionalne pobjede na zadnjim lokalnim izborima. Osim što pola “Mosta” bez velike muke ne bi s HDZ-om, a pola ne bi s SDP-om, čini se da ne mogu ni presjeći i reći: ovo ne vodi ničemu, nećemo se prikloniti nijednoj strani, idemo na nove izbore, jer i pri pokušaju donošenja takve odluke izgleda da “Most” opet puca popola.
Pola ih je uvjereno kako bi na ponovljenim izborim dobili i više mandata te postali još jači faktor i pregovarač, a pola bi ih radije zadržalo vrapca u ruci i ne bi riskiralo četverogodišnje saborske plaće i buduće saborske mirovine, oslanjajući se na vrlo promjenjivo i povodljivo biračko tijelo.
Za očekivati je, dakle, da će se mučna trakavica nastaviti dok se ne iscrpe sve mogućnosti i sve nade glavnih aktera da se situacija može okrenuti u vlastitu korist. Ovakva situacija nije zakonski predviđena, neki tvrde da predsjednica treba imenovati mandatara, neki da treba imenovati privremenu tehničku vladu. Medijska mašinerija u međuvremenu melje “Mostove” zastupnike, često one iste koje je prije izbora tetošila. Ako se izbori ponove, izvjesno je da će to ići u prilog Milanoviću, koji se sretno iščupao iz već izgubljene pozicije zahvaljujući katastrofalnim potezima vođstva HDZ-a u završnici kampanje, prije svega izbornim listama koje su napunili bivšim Sanaderovim ministrima i kadrovima koji su prije četiri godine teško poraženi. Ako HDZ bude išao na ponovljene izbore s istom ekipom, ništa ih ne može spasiti od debakla. Budući da Karamarko izjavljuje kako je on relativni pobjednik izbora, teško je očekivati da će mijenjati “pobjedničku” ekipu.
Ako se ne dogodi neka vrsta puča unutar stranke, u kojoj već vrije, što bi iznjedrilo potpuno drugačije liste i kadrove, HDZ je siguran gubitnik ponovljenih izbora. Milanoviću ponavljanje izbora ide u prilog jer je neočekivano ostao u igri, a kako samo kaže “trend je friend”, pa se njegovo staro biračko tijelo samo može homogenizirati, prije svega ako u jato vrati ono što se usitno rasulo Orahu Mirele Holy i Josipovićevoj gubitničkoj ekipi.
No opet sve ovisi o “Mostu”, tj. o njegovom rezultatu na ponovljenim izborima. Ako ide s istom ovom ekipom, nakon djelomičnog čerupanja, dobit će sigurno manje. No ako postojeću platformu ojačaju novim ljudima (a puno je kandidata koji bi im sada pristupili) i jasnije se politički pa i ideološki profiliraju, mogli bi biti nakon ponovljenih izbora u još jačoj poziciji pa se vlast opet ne može formirati bez njih. Ako i nakon što se karte promiješaju na novim izborima, “Most” opet ne htjedne ni sa SDP-om, ni sa vjerojatno znatno slabijim HDZ-om, imamo nastavak parlamentarne krize i opet nema vlasti. No to je već crni scenarij o kojem je prerano razmišljati.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x