Utorak, 18 lipnja, 2024

Moskva: Rokericama koje su pjevale u crkvi prijeti – 7 godina zatvora

Must Read

U Moskvi je danas počelo suđenje članicama benda Pussy Riot zbog vrijeđanja ruskog predsjednika Vladimira Putina – krajem veljače one su u moskovskoj katedrali Krista Spasitelja maskirane izvele glazbenu molitvu pod nazivom ‘Marijo, majko Božja, otjeraj Putina’. Sudi im se za huliganizam i mogle bi dobiti 7 godina zatvora, a premijer Medvedev je rekao kako druge zemlje za ovakav slučaj imaju i strože kazne. Cure su u pritvoru od ožujka, a produžen im je do siječnja. 

 

Tri ruske feministkinje, članice punk grupe Pussy Riot, odbacile su danas pred sudom u Moskvi optužbe da su počinile akt huliganizma izvodeći u crkvi punk molitvu protiv povratka Vladimira Putina na mjesto predsjednika države.
One su izjavile da nisu imale namjeru uvrijediti bilo koga, te da je njihov nastup bio isključivo političke prirode. Tužitelji i Putinovom režimu bliski mediji pokušavaju im staviti na teret blasfemično djelovanje i uvredu vjernika. Prema nekim mišljenjima, upravo će suđenje članicama Pussy Riot pokazati kolika je moć Ruske pravoslavne crkve i patrijarha Kirilla u ruskom društvu.
Akcija za oslobađanje članica benda Pussy Riot
Saslušanje Nadezde Tolokonnikove, Marije Alekine i Yekatarine Samuevich počelo je danas, nakon što su tri djevojke provele pet mjeseci u pritvoru. Ukoliko budu osuđene za ono što im se stavlja na teret, a to je “huliganizam iz vjerske mržnje”, mogle bi dobiti po sedam godina zatvora. Dvije od njih imaju malu djecu.
Ruski kulturnjaci zatražili oslobađanje Pussy Riot
Njihovo kazneno gonjenje je izazvalo prosvjede udruge za zaštitu ljudska prava. Proces protiv članica benda Pussy Riot izazvao je najveću medijsku pažnju nakon suđenja bivšem tajkunu Mikhailu Hodorkovskom, a brojne javne ličnosti cijelog svijeta stale su na stranu članica benda, zatraživši njihovo oslobađanje, a organizirane su i brojne akcije podrške.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -