Published On: Pon, kol 1st, 2022

More: Turci ne bi mogli osvojiti tolike krajeve da su se kršćanski knezovi ujedinil

Sir Thomas More (7. veljače 1478. – 6. srpnja 1535.) engleski je pravnik, političar ihumanist. Katolički je svetac, mučenički ubijen u progonima Henrika VIII. tijekom odvajanja Engleske od Katoličke Crkve. Poslije njegove pogibije, Erazmo Roterdamski je zapisao: „Toma More, lord kancelar Engleske, čija je duša bila bjelja od ikojeg snijega, genij kakva Engleska nikada nije imala – nikad takvog neće više Engleska ponovo imati premda je majka mudrih glava.“

Piše: Anto Ivić, Hrvatski Medijski Servis

Poznat je po djelu „O najboljem uređenju države i o novom otoku Utopija“ u kojem je 1516. kroz kritiku aktualnog društva prikazao drugačije čovječanstvo, zamišljenu idealnu zajednicu na imaginarnom otoku Utopiji. U toj državi bez privatnog vlasništva, odluke se donose zajednički, a svaki pojedinac ima obvezu proizvodnog rada.

Toma je uvidio kako su se mnogi, uključujući i kler, jadno ponijeli pred prijetnjama smrti tiranina Henrika VIII., a sliku je prikazao paralelnom situacijom porobljenih europskih kršćanima kojim tiranski vladaju ili im prijete Turci. „Dijalog o utjesi u nevoljama“ kojeg je Toma More napisao u zatočeništvu, predstavlja raspravu o strahu; strahu od samoće, strahu pred patnjama i pred smrću, strahu za spas duše i strahu od Sotone. Odvija se među Vincencijem i njegovim starim stricom ili ujakom Antunom u Ugarskoj pred turskom prijetnjom, nakon što su Turci zauzeli Beograd.

U tom razgovoru Antun konstatira da Turci ne bi mogli osvojiti tolike krajeve da su se kršćanski knezovi ujedinili. Tumači bijes kršćana koji su prešli na islam:

„Nema rođenog Turčina koji bi bio tako okrutan kao kršćani kad otpadnu od vjere. Ako ustrajemo u vjeri, u opasnosti smo da nas okrutnije muče i da umremo strašnijom smrću od naših sunarodnjaka u domovini nego da nas zarobe Turci i odvedu u Tursku.“

Toma More izražava ono čega je Europarano postala svjesna – da dogovora s Turcima nema. Sultan je obećao nešto Ugrinu i pogazio riječ, na što ga je ovaj diplomatski upozorio. Sultan se ražestio:

‘Ni moja usta ni moja ruka neće nada mnom gospodariti da svežu moje tijelo po njihovoj volji. Hoću tako biti gospodar njihov da – ma što usta rekla i ruka napisala – ja ću ipak ostati slobodan da učinim što mi se prohtije ne pitajući ih za dozvolu.’“

Englez je prikazao ono što i naš narod izrekom: „Ni u moru mire, nit’ u Turčina vire.“

Odnosi svjetonazorski promijenjene engleske politike prema Osmanlijama i Turcima kasnije su se mijenjali, do veće suradnje, pa i pomoći u njihovim sukobima s narodima katoličke i pravoslavne tradicije u Europi./HMS/

guest
nije obvezno
4 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pripadnik nacionalne manjine (iz drugog vagona)

Izgleda da ce republika Turska biti prisiljena denacificirati odredjena podrucja na Balkanu.

konsitutivni iz prvog vagona

Turci su ti 500 godina h..vali predtke

Anonimac

To je To ! Posebno se osvrcem na posljednju recenicu ovog teksta jer sam ubijedjen da je ona varijantno i te kako bila prisutna i u posljednjim ratovima u Hrvatskoj i BiH , a kasnije i u Srbiji . Ukoliko se koncentrisemo na mogucnost da i danas i juce je egzistirala anglosaksonska protestantska podlost u slicnim verzijama podrzana i u Americi dok je Klinton ostavljao ” fleke ” na Monikinoj garderobi , onda bi mogli shvatiti dimenziju politickovjerskog uticaja anglosaksonski orjentisanih u Engleskoj i u Americi na gore pomenute ratove i to tenkovsko nasrtanje na hrvatska sela u srednjoj Bosni i Rs-u , a kasnije na hercegovacke banke i politicki uticaj na presude u Haagu . Gdje je sve princ Carls zasluzio da od porodice Bin Laden dobije 1.2 miliona € i kako to uopste razumno objasniti da bi se ” mudzahedinskim hostesama ” objasnio anglosaksonski politicki nadrealizam u kontekstu i njihovog zastranjivanja , posebno sa ove strane Drine.

Anonimac

Istina , stvari bi se MOZDA totalno drugacije odvijale da Evropa u to vrijeme nije bila zarazena ” crnom kugom ” ! Paralelizam mozemo napraviti i sa danasnjicom . Zdrava Evropa uvijek moze Turke vratiti u stvarnost i odlijepiti je od bilo kakvog glupog mastanja .