Published On: Pet, kol 19th, 2016

Moore o referendumu: Oštra retorika kreirala negativnu atmosferu u BiH

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore izjavio je u intervjuu za ‘Dnevni Avaz’ da OSCE dijeli i podržava stav međunarodne zajednice o tome da je najavljeni referendum o Danu RS protivan Daytonskom mirovnom sporazumu te poručuje da u BiH ima mnogo otvorenih pitanja za koja je potrebno što prije iznaći rješenja.
‘’Pozitivna događanja poput mehanizma koordinacije, nažalost, zasjenila je i oštra retorika kojom je kreirana negativna atmosfera. Nadam se da to neće biti izvor za veće tenzije u BiH. Građani BiH zaslužuju sigurnost, napredak i ekonomski prosperitet, a preduvjet za to je da bh. političari poštuju načela zakonitosti i osiguraju vladavinu prava’’, rekao je Moore.
Na pitanje zašto međunarodna zajednica konkretno ne reagira i treba li uopće reagirati, Moore je naveo da međunarodna zajednica prati razvoj situacije, ali da domaće vlasti moraju raditi svoj posao.
‘’Mi smo tu da pomognemo, ali vlasti u BiH trebaju kompromisom iznaći zajednička rješenja, poštujući sudske odluke na svim nivoima. Ta rješenja trebaju biti održiva i u interesu svih građana’’, smatra ovaj američki diplomat.
Potcrtava također da referendum nije u interesu građana BiH te da trošenje ionako oskudnih javnih resursa u tu svrhu ne može donijeti ništa dobro. To nije korak koji, poručuje, vodi ka izgradnji pomirenja i održivog suživota.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>