Published On: Wed, Dec 3rd, 2014

Mongherini i Hahn dolaze sutra u Sarajevo po potpise političkih lidera?

Federica Mogherini

Visoka predstavnica Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federika Federica Mogherini i povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn planiraju u petak u prijepodnevnim satima održati veliki sastanak s predsjednicima svih važnijih stranaka u Bosni i Hercegovini, saznaje „Dnevni avaz“.

Kako je sarajevskom listu iz Bruxellesa preneseno, Mogherini i Hahn trebali bi u Sarajevo doputovati u jutarnjim satima. Nakon susreta sa dužnsnicima Izaslanstva EU u BiH te drugim diplomatskim predstavnicima, dvoje visokih dužnosnika EU sazvalo je za 11 sati plenarni sastanak s političkim liderima.

U zgradu Parlamentarne skupštine BiH pozvani su Bakir Izetbegović (SDA), Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZ BiH), Fahrudin Radončić (SBB), Željko Komšić (DF), Mladen Ivanić (PDP), Mladen Bosić (SDS), Martin Raguž (HDZ 1990), Dragan Čavić (NDP), Petar Đokić (SP) i Marko Pavić (DNS).

Na tom sastanku, Mogherini i Hahn prenijet će stranačkim liderima stavove EU. Očekuje se naglašena podrška putu BiH prema EU i zahtjev da se deblokira reformski proces. Također, sarajevskom listu preneseno je i da dvoje dužnosnika EU žele bh. političare detaljno informirati o novom pristupu Unije prema BiH, inicijativi Njemačke i Velike Britanije u tom smislu, ali žele čuti i stavove bh. lidera o idejama Bruxellesa kojima bi se BiH privukla bliže.

Isto tako, Mogherini i Hahn iz prve ruke žele dobiti informacije o političkim prilikama i ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji. Moguće je da dvoje dužnosnika EU zatraže, i dobiju, potpise stranačkih lidera kojima će se BiH obvezati na reforme.

Ako se to dogodi, bit će ispunjena prva važna stavka njemačko-britanske inicijative kojom bi se deblokiralo stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA)na snagu. Ovaj dokument potpisan je prije osam godina i ratificiran u svim parlamentima članica EU.

Mogherini i Hahn ljetos, tijekom saslušanja u Europskom parlamentu, istakli su da će im BiH biti jedan od prioriteta. Šefica evropske diplomacije najavila je, podsjeća “Avaz” i da će joj jedno od prvih putovanja u inozemstvo biti upravo Sarajevo te da će BiH biti vrlo visoko na listi njenih prioriteta.

Hahn je, pak, tada naveo da EU treba prema BiH imati poseban osjećaj te da će se i on posebno pomno baviti našom zemljom. Posjeta Mogherini i Hana BiH prva je zajednička posjeta ovo dvoje dužnosnika jednoj državi izvan EU otkako su početkom listopada preuzeli dužnosti.

Posjeta Mogherini i Hana pada uoči rasprave o inicijativi Londona i Berlina o BiH pred Vijećem za vanjsku politiku (FAC) EU 12. prosinca. Ministri vanjskih poslova država članica EU okupljeni u FAC-u već su prošlog mjeseca raspravljali o ovom prijedlogu.

Očekuje se da će Mogherini i Hahn dostaviti informacije o posjeti BiH i da će se donijeti formalna odluka da EU preuzme britansko-njemačku inicijativu i počnu je provoditi.