Molitvena Zajednica je jedina stekla međunarodno pravne uvjete za otcjepljenje no otcjepit će se tek samo Srbi. Jer oni su nacija…

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kazao je u petak u Beogradu da RS ozbiljno razmišlja o samostalnosti i odcjepljenju ukoliko se ne bude poštovao Ustav Bosne i Hercegovine.

Došli smo do trenutka da ne možemo to pitanje odlagati i naša obrana jeste da ozbiljno razmišljamo o samostalnosti i odcjepljenju Republike Srpske, rekao je Dodik na konferenciji za medije upriličenoj nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Hoćemo da se poštuje Ustav BiH, poštovanje Daytonskog sporazuma, poštovanje cjelovitosti BiH, ali i poštovanje prava koje je RS nesumnjivo dano u Ustavu, rekao je Dodik te dodao kako angažman jednog dijela zapadne političke zajednice i političkog Sarajeva vodi ka tome da se još više degradira položaj RS-a.

Dodik je istaknuo kako je Vučića na sastanku u Beogradu upoznao s unutarnjim problemima s kojima se Srbi u BiH suočavaju te istaknuo kako je situacija u BiH teška i bremenita.

Situacija je opterećena stalnim zahtjevima da se razgradi ustavni položaj RS-a. Kulminirali su u jednom ciničnom i bezobraznom zahtjevu da se postavi imovina kao problem na razini BiH kako bi je oni rješavali, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, takvom blokadom vezanom za imovinu RS nije u mogućnosti razgovarati s investitorima, a dovedene su u pitanje i koncesije koje su do sada davali.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako je Daytonski sporazum suština funkcioniranja Bosne i Hercegovine te da će Srbija uvijek podržati sve što je dogovor tri konstitutivna naroda.

Vučić je na konferenciji za medije nakon sastanka s Dodikom najavio zajedničku sjednicu vlada Republike Srpske i Srbije koja bi se trebala održati u Banjoj Luci. Prema Vučićevim riječima, tijekom susreta s Dodikom bilo je riječi o izgradnji dva memorijalna centra za jasenovačke žrtve i to jednog u Bosni i Hercegovini u Donjoj Gradini i drugog u Srbiji u Beogradu.

Imat ćemo prijedlog zaključka o izgradnji dva memorijalna centra, konačno krećemo u realizaciju, jednog u Donjoj Gradini, a 23. travnja ćemo imati i obilježavanje stradanja srpskog naroda u Jasenovcu u Donjoj Gradini na teritoriji RS, i jednog memorijalnog centra u Beogradu posvećenog jasenovačkim žrtvama, rekao je Vučić Vučić je također najavio i dodatnu pomoć općinama na teritoriju Federacije, ali i RS-a te dodao kako ga je tijekom susreta Dodik upoznao s pokušajima Republike Sprske da sačuva svoja prava i obveze iz Daytonskog sporazuma.

Prema njegovim riječima, Srbija će osigurati dodatnu financijsku pomoć za općine Bosansko Grahovo, Glamoč, Drvar i Bosanski Petrovac, u Federaciji BiH, ali i pomoć za pet općina u Republici Srpskoj i to za Sokolac, Rudo, Višegrad, Nevesinje i Bileću.

Tijekom susreta također je bilo riječi o zračnoj luci u Trebinju, hidroelektrani Buk-Bijela, trasi autoceste od Rače do Bijeljine, a na kraju su Vučić i Dodik čestitali Uskrs vjernicima koji će taj blagdan proslaviti u nedjelju.