Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Moguće povećavanje broja bh. vojnika u Afganistanu

Must Read


Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić razgovarao u Kabulu s predsjednikom Islamske Republike Afganistan Ashrafom Ghanijem. Ivanić i Ghani zajednički su konstatirali da je uloga međunarodne zajednice u smirivanju sukoba veoma velika, ali da je za izgradnju trajnog i stabilnog mira najveća odgovornost na domaćim političarima.
Ivanić je podijelio s afganistanskim predsjednikom iskustva u poslijeratnoj stabilizaciji prilika u BiH. Naglasio je da BiH može da posluži kao primjer zemlјe koja je uspjela da za relativno kratko razdoblje poslije rata u potpunosti stabilizira situaciju i da je BiH danas zemlјa u kojoj vlada mir.
Predsjedatelj Predsjedništva BiH informirao je afganistanskog predsjednika o ulozi kontingenta Oružanih snaga BiH, angažiranih u operaciji potpore miru „Odlučna potpora“ u Afganistanu. Rekao je da postoji mogućnost da u narednom razdoblju, osim 55 pripadnika kontingenta OSBiH, u operaciji potpore miru u Afganistanu bude angažirano i još deset pripadnika vojne policije.

Predsjednik Afganistana informirao je predsjedatelja Ivanića o stanju sigurnosti u ovoj zemlјi, naglasivši da je sigurnost danas daleko bolјa nego u proteklom razdoblju.
Sugovornici su konstatirali da su, zbog zajedničkog interesa za izgradnju mira i stabilizaciju prilika na međunarodnom planu, potrebni češći sastanci čelnika dviju zemalјa.
Osim  Ivanića, razgovoru s predsjednikom Afganistana nazočili su i savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Igor Planinić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Selmo Cikotić i savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Zoran Đerić.
U izaslanstvu BiH koje od danas boravi u Afganistanu nalaze se i zamjenik ministra obrane BiH Sead Jusić i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč.
Tijekom posjeta, Ivanić i izaslanstvo BiH posjetit će pripadnike Oružanih snaga BiH angažirane u operaciji potpore miru „Odlučna potpora“ u Afganistanu. Razgovarat će i sa zapovjednikom misije „Odlučna potpora“, te s drugim vojnim i civilnim predstavnicima u Afganistanu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -