Published On: Mon, Sep 11th, 2017

Moguće da je 11.100 praznih putovnica u rukama ISIL-a

Vlasti u Njemačkoj sumnjaju da pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant posjeduju blizu 11.100 praznih sirijskih putovnica, u koje mogu biti upisani osobni podaci bilo koje osobe, izvijestio je u nedjelju Bild am Zontag.

Njemački tjednik je citirao poverljive dokumente iz policije i Ministarstva unutarnjih poslova, navodeći da su istražitelji sastavili listu serijskih brojeva “blanco” putovnica, kao i vlasti koje su te putovnice izdale, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Kako navodi agencija, ukradene putovnice su originalni dokumenti o identitetu koji još nisu popunjeni s detaljima pojedinaca, što ih čini vrijednim alatom za falsifikatore.

Ukupno, njemačke sigurnosne službe znaju za otprilike 18.000 “blanco” sirijskih putovnica koje su ukradene iz sirijske vlade, uključujući i tisuće onih koje posjeduju i druge grupe pored ISIL-a.

Tisuće provjerenih putovnica lažni

“Događaji u situaciji s izbjeglicama su pokazali da terorističke organizacije koriste priliku da infiltriraju potencijalne napadače ili pristaše u Europu i Njemačku neprimijećeno”, rekla je glasnogovornica ureda federalne kriminalističke policije za njemački tjednik.

Kako se navodi, otkriveno je da su napadači koji su predvodili bombaške i napade pištoljima u Parizu u studenome 2016. godine, kada su usmrtili 130 osoba, koristili lažne sirijske putovnice.

Ipak, “lažne ili izmijenjene putovnice u većini se koriste za ilegalan ulaz [u državu] bez daljnjih motiva, kao što je izvođenje terorističkog napada”, dodala je glasnogovornica.

Prema dokumentima kojima je njemački list imao pristup, 8.625 putovnica koje su bile pod provjerom njemačkih institucija za migracije 2016. godine ispostavilo se kao lažno.

Međutim, u dokumentima nije pisalo koliko je među njima bilo putovnica koje su bile u rukama pripadnika ISIL-a.

Izvor: Agencije