Published On: Thu, Jul 20th, 2017

Mogherini u posjeti Hrvatskoj: Hrvatska na zapadnom Balkanu ima ključnu ulogu u pomirbi

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini stigla je u službeni posjet Hrvatskoj.

S hrvatskom šeficom diplomacije Marijom Pejčinović Burić razgovarala je o migracijskoj krizi, stabilnosti jugoistočne Europe te o provedbi globalne strategije Unijine vanjske i sigurnosne politike.

Pejčinović Burić i Mogherini razgovarale su o raznim aktualnim i dugoročnim zajedničkim političkim ciljevima Europske unije, a posebnu su pozornost posvetile stabilnosti i sigurnosti u Europi, učinkovitosti globalne strategije vanjske i unutarnje politike EU-a, osobito stabilnosti u JI Europi. Razgovarale su o vanjskoj sigurnosnoj politici Unije, Siriji, krizi u Zaljevu i migracijama.

“Naša je zajednička ocjena da je potrebno pojačati angažman u JI Europi te pomno pratiti europski put svih država u regiji, osobito Bosne i Hercegovine, kojoj će Hrvatska nastaviti davati snažnu podršku na tom putu”, rekla je Pejčinović Burić.

Globalna startegija Europske unije

Dosadašnji su rezultati dobri, kako u vanjskim tako i unutarnjim izazovima, složile su se dvije visoke dužnosnice.

“Upozorili smo smo na zabrinutost zbog migracija, borbu protiv terorizma i suzbijanje radikalizacije. Vezano za Siriju, mislimo da je ključan pronalazak političkog rješenja te da EU čini daljnje korake za pripremu Sirije za postkonfliktnu fazu”, rekla je Pejčinović Burić.

Migracije

Migracije se prate s posebnom pozornošću.

“Balkanska, odnoso Istočnomediteranska ruta sada je zatvorena i pritisak je na Srednjoeuropsku rutu. Italiji treba pomoći da se suoči s tom krizom. Treba raditi i na stabilizaciji Libije, tranzitne za imigrante”.

U sklopu obilaska država članica EU-a Federici Mogherini ovo je bio prvi službeni posjet Zagrebu, drugi Hrvatskoj nakon Dubrovnika prije nekoliko tjedana. Posjet je ocijenila odličnim, a naglasila je potrebu za zajedništvom Europljana.

“Naš je učinak velik i primjetan, imamo najveću diplomatsku mrežu na svijetu i drugo smo najveće gospodarstvo na svijetu”, rekla je.

Osobito važnim za EU smatra ono što se može napraviti u regiji zapadnog Balkana, ne samo u proširenju nego i pomirbi.

“Ono što činimo sa svih šest partnera zapadnog Balkana iznimno se intenzirivalo u posljednjih mjesec dana i Hrvatska ovdje ima ključnu ulogu u smislu izgradnje pomirbe”.

Mogherini je rekla da se počelo razgovarati o pripremiti Hrvatske za predsjedanje Europskom unijom 2020. kako bi ono bilo uspješno.

Višegradska skupina

Vanjskopolitički su prioriteti Hrvatske članstvo u NATO-u i unutar EU, a što se tiče pridruženog članstva u Višegradskoj skupini, ona se ne širi, rekla je ministrica.

“O određenim pitanjima raspravljamo s tim državama, no ne moramo dijeliti ista stajališta”.

Libija

Nije vijest, rekla je Mogherini, da stanje u Libiji nije mirno i da je takvo već nekoliko godina.

“Zato EU smatra Libiju svojim prioritetom na svim razinama. Libija nije samo koridor za migrante, ondje žive i Libijci i ta zemlja mora uspostaviti svoju vladu. Riječ je o politčkom dogovoru, a ne o vojnoj intervenciji”.

Federica Mogherini sastat će se i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejom Plenkovićem, a predviđen je i sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem te predstavnicima Hrvatskoga sabora./hrt.hr/