Published On: Sub, ožu. 4th, 2017

MOGHERINI S PREDSJEDNIŠTVOM BiH: Uvesti zapadni Balkan u EU ključni prioritet Bruxellesa

 

Članovi Predsjedništva BiH primili su visoku predstavnicu EU i potpredsjednicu Europske komisije Federicu Mogherini. Visoka predstavnica i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini je u posjeti Zapadnom Balkanu, regiji koja se nalazi u srcu Europe i ključni je prioritet Europske unije, istaknuto je na sastanku, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U interesu zemalja Zapadnog Balkana i Europske unije je uvesti Zapadni Balkan u Europsku uniju i podržati snažnije povezivanje regije u domenima ekonomije i infrastrukture, te jačanju regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa. Iskazana je podrška reformskim procesima i reformskom putu ka EU svakog od partnera Zapadnog Balkana.

Visoka predstavnica je, osvrnuvši se na aktualnu političku situaciju u BiH, navela kako je upravo europski put prilika da se sva otvorena pitanja brže rješavaju i da se BiH kreće naprijed. Institucijama EU će svakako prenijeti poruku da, i pored postojećih problema, postoji snažna volja za napretkom i da je potrebno da bh. vlasti zajedničkim naporima i dijalogom zadrže pozitivni trend ka europskim integracijama.

Tijekom susreta je razgovarano o dosadašnjem vidljivom napretku Bosne i Hercegovine u EU integracijama i ekonomskom razvoju, te dan poticaj daljem ispunjenju zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Europske komisije, što je preduvjet za dalji razvoj i prosperitet BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su podršku EU tokom prošle godine prilikom razmatranja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te izrazili očekivanje da će se ta podrška nastaviti i ubuduće u okviru napretka BiH na EU putu, posebno u postupku sticanja statusa kandidata.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost na osobnom angažmanu i interesu visoke predstavnice Mogherini za BiH, kao i institucijama i državama članicama EU na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer