Published On: Uto, sij 2nd, 2018

MOGHERINI: 2018. će biti ključna godina, da se europski put Balkana učini nepovratnim

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini poručila je da će 2018. biti ključna godina za Balkan kako bi se put europskih integracija i reformi učinio nepovratnim.

Ona je jučer na svom blogu navela 12 posebnih trenutaka koji su obilježili njezinu 2017. godinu, a koje, kako kaže, želi ponijeti sa sobom i u narednu, među kojima je i put Balkana ka EU.

“Ovo nije bila laka godina za Balkan. Posjetila sam šest prijestonica regije u nekom od najtežih momenata – u nekim slučajevima, momentu duboke političke krize”, napisala je ona.

Danas, kako je navela, zahvaljujući odvažnim odlukama i velikom poslu koji smo zajedno uradili, većina ovih kriza je riješena.

“Put ka reformama je ponovo krenuo (iako ima još puno posla) a kompas europskih integracija pokazuje taj put”, naisala je Mogherini.

Kako je dodala, “2018. će biti ključna godina, da se ovaj put učvrsti i učini nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za regiju, već i za cijelu Europu”.

Među momentima koji su obilježili prošlu godinu jeste obilježavanje 60 godišnjice EU, pokretanje europske obrane, suradnja sa zemljama Afrike o migraciji, summmit Istočnog partnerstva, podrška EU nuklearnom sporazumu s Iranom, konferencija o budućnosti Sirije i drugi.

“Bila je ovo teška godina za svijet, ali kao i sve druge godine i 2017. nam je donijela dobre trenutke i neke dobre stvari – stvari koje smo postigli s puno posvećenosti, energije i velikim timskim radom”, napisala je Mogherini./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare