Petak, 19 travnja, 2024

Mljekari u FBiH zaprijetili radikalnijim mjerama

Must Read

Nakon današnje vanredne sjednice Skupštine Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH rečeno je da će mljekari poduzeti radikalnije mjere, te izaći na ulice ako se ne ispoštuju njihovi zahtjevi među kojima je i transparentno trošenje i davanje poticaja za proizvodnju mlijeka iz federalnog proračuna.

Kako je na press – konferenciji održanoj nakon vanredne sjednice naglašeno proizvođači zahtijevaju isplatu zaostalog duga iz 2011. do 01. svibnja 2012. godine, reviziju utroška poticajnih sredstava za 2011., te objavu popisa korisnika poticaja za prošlu godinu s visinom iznosa poticaja. “Tražimo da uđe vanredna revizija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva budući da postoje naznake krivičnih djela nelegalnog utroška sredstava, a da se poslije nje ne uradi samo revizorski nalaz nego da oni koji su nelegalno trošili novac za to i odgovaraju”, kazao je predsjednik Udruženja Mehmed Nikšić.

Nikšić je naglasio i da Udruženje traži smanjenje osnovice za doprinose za plaće za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u cilju smanjenja rada na crno i uvođenja proizvođača u sistem. Ovo pitanje je pokrenuto prošle godine, ali nije bilo rezultata. Mljekari traže i zakazivanje sastanka s predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i premijerom FBiH Nerminom Nikšićem koji bi trebala zakazati Koordinacija federalnih udruženja na sastanaku zakazanom za srijedu, 18. travnja.

Jedan od zaključaka današnje sjednice je i donošenje odluke o imenovanju županijskih predstavnika u radu udruženja do izborne skupštine na kojoj se očekuje da će više od 80 posto proizvođača mlijeka biti članovi Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH. “Nemamo ništa protiv povratka u Republiku Srpsku, ali je 10 posto iz proračuna za tu namjenu trebalo naći u nekim drugim izvorima financiranja, a ne uzimati ih iz poljoprivrede”, kazao je Nikšić.

Istaknuo je da mljekari zahtijevaju izdvajanje 50 posto iz ruralnog razvoja za kapitalna ulaganja budući da nije bilo ulaganja iz proračuna od 01. lipnja 2010. godine, zbog čega ni povećanje za 24 milijuna KM za poljoprivrednu proizvodnju ne mogu pokriti troškove za kapitalna ulaganja.

Na pitanje novinara kako će se na mljekare odraziti ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, Nikšić ističe da proizvođači iz Bosne i Hercegovine godinama ne mogu izvoziti u zemlje EU-a, dodajući da BiH uvozi mnogo više mlijeka nego što se iz BiH izvozi, te naglašava da treba tražiti druga tržišta dok se ne pripremi primarna proizvodnja za europske standarde.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -