Published On: Čet, lis 3rd, 2019

Mladi vijećnik iz Viteza: „Nedopustivo je da ratni osuđenik odlučuje o potrebama i interesima društvene zajednice“

Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Vitez vijećnici su, između ostalih, raspravljali i usvojili točke koje su se odnosile na Izvješće o izvršenju Proračuna i utroška proračunske rezerve općine Vitez, rebalans Proračuna za 2019. godinu, Odluku o priznavanju troškova u svrhu provođenja Regulacijskog plana tvrtki LKW Servis d.o.o. Vitez i Odluku o usvajanju i provođenju izmjena i dopuna Regulacijskog plana „PC 96Vitez“.

Međutim, najzanimljivija su bila vijećnička pitanja, a pogotovo ono Nikole Šarića (HDZ BiH) koji je svoje pitanje uputio nadležnoj službi Općine Vitez i Savjetu Mjesne zajednice Večeriska, a ono je glasilo:

„Je li se postupilo i namjerava li se postupiti sukladno odredbama Statuta Općine Vitez, Članak 72. koji regulira pitanje prestanka mandata članovima Savjeta MZ-e?
Naime, široj javnosti je poznato kako je Šaban Haskić pravomoćno presuđen i osuđen za ratni zločin. Mišljenja sam kako je uistinu nedopustivo da netko tko je pravomoćno presuđen za ratni zločin i kome je prije već više od dva mjeseca izrečena kazna zatvora u trajanju od 7 godina i dalje obnaša dužnost zamjenika predsjednika MZ-e Večeriska, ali i trenera u FK „Vitez“ i da isti odlučuje o potrebama i interesima društvene zajednice, a da prethodno prije svega iz moralnih razloga nije dao ostavku na navedene funkcije”, piše Art Info.

Također, Šarić je postavio i posebno vijećničko pitanje kada je u pitanju ova problematika:

„Zašto se ne izmjeni Članak 72. Statuta Općine Vitez koji regulira pitanje prestanka mandata člana Savjeta MZ, a koji glasi ovako: Članu Savjeta Mjesne zajednice prestaje mandat upućivanjem na izdržavanje kazne zatvora dulje od tri mjeseca – dakle smatram potrebitim izmijeniti dio ovog Članka da glasi: Članu Savjeta prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran ako je pravosnažnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci, odnosno danom pravomoćnosti sudske presude“.
Mišljenja sam kako Članak 72. koji regulira pitanje prestanka mandata člana Savjeta MZ nije do kraja preciziran i smatram da ga treba izmijeniti da glasi kao i u većini Statuta Općina u BiH.

Vijećničko pitanje uputio je i poduzeću „Šume Središnje Bosne“ d.o.o. Donji Vakuf – ispostavi „Šumarija Vitez“ :

„Kada se planira isporuka ogrjevnog drveta za 68 članova Udruge umirovljenika Vitez? Naime, posljednju osmu ratu navedeni su otplatili 5. rujna ove godine. Apeliram sa ove govornice da se isporuka drveta izvrši što prije kako bi umirovljenici mogli na miru dočekati zimsko razdoblje i na vrijeme uspjeli osigurati ogrjevna drva. Također, pozivam navedeno poduzeće da idućih godina isporuku ogrjevnog drveta izvrši najkasnije do 15. rujna kako bi najosjetljivija kategorija društva – umirovljenici bila bezbrižna.

U izjavi za medije, između ostalog, vijećnik Šarić izjavio je: „Mišljenja sam kako je uistinu nedopustivo da netko tko je pravomoćno presuđen za ratni zločin i kome je prije već više od dva mjeseca izrečena kazna zatvora u trajanju od 7 godina i dalje obnaša dužnost zamjenika predsjednika MZ-e Večeriska i trenera u FK „Vitez“ i da isti odlučuje o potrebama i interesima društvene zajednice, a da prethodno prije svega iz moralnih razloga nije dao ostavku na navedene funkcije. Također, nejasno mi je zbog čega i pitam se kako je moguće da se netko nakon konačne presude od sedam godina zatvora bez mogućnosti žalbe i dalje slobodno kreće? Logično je, a vjerujem da je tako u većini država u kojima se poštuju zakoni, da osoba kojoj se na dan suđenja presudi za ratni zločin, bez mogućnosti žalbe, isti dan stavlja u pritvor na izdržavanje kazne.“

Zločini Armije BiH: Fizički, psihički i seksualno zlostavljali Hrvate u Vitezu

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare