Published On: Tue, Apr 16th, 2019

Mladi u Sarajevu obilježili godišnjicu zločina u Ahmićima i Trusini

Plato ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu danas je održano mirno okupljanje mladih aktivista organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH koji su, držeći plakate s parolama u rukama, željeli obilježiti godišnjicu stravičnih zločina u Ahmićima i Trusini.

Ali Mahmutćehajić iz ove organizacije kazao je bitno obilježavanje ovih datuma s kako bi se suočili s prošlošću, a s ciljem podizanja svijesti o ovim događajima.

“Dva zločina dogodila su se istog dana, jedan je zločin HVO-a u Ahmićima gdje je ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti,, a drugi je zločin koji je počinila Armija RBiH u Trusini gdje su ubijena 22 civila hrvatske nacionalnosti. Mnogi ne znaju šta se desilo u nama bliskoj prošlosti, a moramo znati kako bi poboljšali budućnost nama i našoj djeci”, kazao je.

Smatra kako proces suočavanja s prošlošću ne ide tijekom kojim bi trebao, ali da Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH rade na tome da ovakve informacije dođu do što većeg broja osoba s obzirom da je ova tema jako bitna za buduće generacije.

“Za neujednačenost u suočavanju s prošlošću možemo optužiti obrazovni sistem jer još uvijek imamo 150 obrazovnih objekata koje se zovu ‘dvije škole pod jednim krovom’. Djeca nam se odvajaju od malih nogu. Krive su i institucije, a potom političari koji svojim izjavama i ponašanjem ne doprinose daljnjem poboljšanju suočavanja s prošlošću u BiH”, rekao je Mahmutćehajić.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH nastavit će obilježavati zločine u kojima su stradali civili širom BiH kako bi obučili što više mladih te raditi na podizanju svijesti kako se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile, a sadašnje i buduće generacije imale bolju budućnost.