Published On: Wed, Sep 30th, 2015

MLADI, GNJEVNI I IZRAZITO OBRAZOVANI: Tko su Nijemci koji se pridružuju radikalnim islamistima?

Njemačke sigurnosne službe detaljno su se bavile pitanjem tko su Nijemci koji se pridružuju radikalnim islamistima, a u javnost su procurili i prvi podaci …
Koliko njih dolazi iz kriminalnog miljea, na koji način su radikalizirani, kakvo obrazovanje imaju i koliko su stari: njemačke sigurnosne službe detaljno su analizirale 670 slučajeva, odnosno osoba koje su do lipnja 2015. godine iz Njemačke otišle kako bi se pridružile ekstremistima koji ratuju u Siriji i Iraku.
Podaci do kojih su sigurnosne službe došle ove godine nude potpuno “drukčije informacije”, tvrde autori izvješća. Slično istraživanje prošle godine urađeno je na uzorku od 400 slučajeva.
Rezultati istraživanja koje su provele sigurnosne službe Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka, Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) i Hessenski centar za informacije i kompetencije protiv ekstremizma (HKE), službeno su još uvijek nedostupni.
Glasnogovornica Ureda za zaštitu ustavnog poretka za DW je izjavila da će izvještaj biti objavljen krajem ove godine. No, njemačke TV-postaje NDR i WDR, kao i dnevni list Süddeutsche Zeitung, došli su do 11 ključnih stranica izvješća i objavili podatke prije službene objave.
Mlad, muškarac
Polovica osoba koje su napustile Njemačku i otišle u rat priključila se islamističko-džihadističkim skupinama, većinom “Islamskoj državi”. U većini slučajeva radi se o muškarcima, ali među njima je i 21 posto žena.
Većina islamista iz Njemačke je, prema dostupnim podacima, živjela u većim gradovima prije nego li su odlučili otići ratovati u Siriju. Njihova prosječna starost je 25,9 godina. U 80 izdvojenih slučajeva radi se o izuzetno mladim ljudima, starosti od 15 do 18 godina.
Čak 409 tih boraca je, prema izvještaju, rođeno u Njemačkoj 0,399 ih ima njemačko državljanstvo, a 160 dvojno državljanstvo. Jedna trećina njih već ima i vlastitu djecu. Broj onih koji su promijenili vjeru prije odlaska je 114, a to su većinom učinili prije 22. godine starosti.
Znatan je i broj onih, kako se navodi u izvještaju, koji su dosta dobro obrazovani. Tako se u 80 slučajeva radi o mladima koji su studirali, iako većinom nisu završili studije, a 82 imaju završenu višu školu. Čak 63 mladih je u Siriju ili Irak otišlo izravno “iz školske klupe”.
Polovica osoba je već imala policijski dosje, najčešće zbog uvreda, krađa, droge i, u nekoliko slučajeva, seksualnih prijestupa.
Iznenađujući podaci
Istraživanje je također otkrilo i neke zabrinjavajuće podatke o jačanju radikalizacije. U 30 posto slučajeva internet je odigrao bitnu ulogu u procesu radikalizacije, ali prijateljske veze (37 posto) i kontakti u džamijama (33 posto) su, u tom smislu, bili još značajniji. “Zatvorska” poznanstva bila su presudna tek u devet slučajeva.
Od 670 slučajeva obuhvaćenih istragom, 234 džihadista su se vratila u Njemačku, a 23 su već završila u zatvoru.
Prevencija novačenja selefija
Sigurnosne agencije se nadaju da će podatke iskoristiti kao osnovu za zajedničku strategiju za prevenciju islamske radikalizacije, kao dodatni napor u aktivnostima i inicijativama koje je država već poduzela u tom smjeru. Vlasti, pod određenim uvjetima, mogu zaplijeniti putovnice osumnjičenih islamista kako bi spriječile njihov odlazak u terorističke kampove u Siriji.