Miss. Cjepivo je najmoćnija žena na svijetu

Forbes je objavio listu najmoćnijih žena na svijetu i prvo mjesto je zauzela Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Na drugom mjestu ove prestižne liste našla se Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke, dok je Kamala Harris, potpredsjednica SAD-a, završila na trećem mjestu ove liste.

Na četvrtom mjestu je Giorgia Meloni, talijanska premijerka, a na petom mjestu našla se Taylor Swift, pjevačica i trenutačno najveća pop zvijezda na svijetu.

Amerikanke vladaju

Forbes je na šesto mjesto najmoćnijih žena svijeta stavio Karen Lynch, predsjednicu uprave CVS Healtha. Sedma najmoćnija žena na svijetu je Jane Fraser, predsjednica uprave Citigroupa. Osmo mjesto zauzela je Abigail Johnson, predsjednica uprave Fidelity Investmentsa, dok je na devetom mjestu završila Mary Barra, predsjednica uprave General Motorsa.

Deseta najmoćnija žena svijeta je Melinda French Gates, dopredsjednica zaklade Bill i Melinda Gates.

Listom vladaju žene iz SAD-a koje su zauzele šest od deset mjesta najmoćnijih žena svijeta.

Ursula von der Leyen na vrhu

Ursula Gertrud von der Leyen (djevojački Albrecht) rođena je u Ixellesu u Belgiji 8. listopada 1958.

Njemačka političarka od 1. prosinca 2019. godine obnaša dužnost predsjednice Europske komisije. U njemačkoj vladi bila je od 2005. godine, obnašajući dužnosti ministrice obitelji i mladih (2005. – 2009.), ministrice rada i civilnih poslova (2009. – 2013.) te ministrice obrane (2013. – 2019.).

Iako moćnija od svih navedenih žena, nije prebogata. Procjenjuje se da je teška tek 3 milijuna eura./HMS/