Utorak, 23 travnja, 2024

Miro Kovač: Ustavotvornim narodima u BiH treba osigurati ravnopravnost na nadolazećim izborima

Must Read

Kovač ističe kako će Hrvatska ustrajati na ispunjenju obveze prilagodbe Izbornog zakona koja proistječe iz bh. ustava.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas putuje u posjetu Turskoj, a jedna od tema njenih razgovora s turskim predsjednikom Recep Tayyip Erdoganom bit će i izmjene Izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ BiH, zajedno s ostalim strankama članicama Hrvatskog narodnog sabora.

Miro Kovač, bivši šef hrvatske diplomacije i aktualni predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, komentirao je za „Avaz“ svoje stajalište da je podrška Turske izmjenama tog zakona veoma važna.

 

Provesti presudu

Na pitanje na koji način bi i eventualna podrška turskog predsjednika mogla promijeniti sadašnji negativni stav prema ovom prijedlogu većine parlamentarnih stranaka u BiH, Kovač kaže da prije svega želi naglasiti da su Hrvatska i Turska prijateljske zemlje i da ih snažno veže interes da BiH bude funkcionalna pravna država.

– Nedvojbeno je da Turska ima snažan utjecaj na prilike u BiH, a na moralnom planu na Bošnjake. Hrvatska pak, kao potpisnica Daytonskog sporazuma, dužna je “u cijelosti poštivati i promicati ispunjenje obveza” koje se tiču provođenja Ustava BiH. A u samom Ustavu BiH je određeno da su odluke Ustavnog suda “obvezujuće i konačne”.

Treba, dakle, provesti “obvezujuću i konačnu” odluku Ustavnog suda glede izmjena Izbornog zakona i time svim ustavotvornim narodima – Bošnjacima, Hrvatima i Srbima i građanima BiH osigurati ravnopravnost na nadolazećim izborima. Kao što znamo, Hrvati trenutno nisu ravnopravni u izbornom procesu – ocjenjuje Kovač.

On ističe kako će Hrvatska ustrajati na ispunjenju obveze prilagodbe Izbornog zakona koja proistječe iz bh. ustava.

 

Prijateljska pomoć

– Naravno da je na političkim akterima i strankama u samoj BiH da definiraju rješenje za izmjene Izbornog zakona da bi u potpunosti bila provedena odluka Ustavnog suda. I da bi poslije izbora u listopadu ove godine u cijelosti mogla biti formirana izvršna vlast – ističe on.

Kovač je stava i da je nužno nastaviti izgrađivati povjerenje u odnosima dviju zemalja, podsjetivši na prošlogodišnju zajedničku sjednicu hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH, planiranu još 2016., kada je on bio ministar vanjskih poslova Hrvatske. Kazao je i da će on, kao prijatelj BiH, dužnosnik HDZ-a Hrvatske i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, nastaviti svoj angažman na produbljenju odnosa između naših dviju zemalja.

– Želimo da BiH iskoristi svoju šansu bržeg približavanja europskoj i atlantskoj zajednici država – zaključio je Kovač.

 

Dijalogom relaksirati odnose

Kovač smatra da se samo dijalogom između Hrvatske i BiH mogu relaksirati odnosi i riješiti otvorena pitanja poput onoga o gradnji Pelješkog mosta.

– Pelješki most će se graditi na hrvatskom teritoriju i bit će koristan i građanima BiH koji u velikom broju ljetuju na južnom Jadranu. Isto kao što se Hrvatska zalaže za izgradnju Koridora 5C, tako bi se i BiH trebala zalagati za izgradnju Pelješkog mosta – smatra Kovač.

Dnevnik.ba

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x