Subota, 25 svibnja, 2024

Mira Furlan: Postoje samo dobri i loši filmovi

Must Read

Ne postoji podjela između američke i europske kinematografije, postoje samo dobri i loši filmovi, izjavila je poznata glumica i predsjednica žirija ovogodišnjeg 19. Festivala europskog filma na Paliću Mira Furlan.
– Postoje dobri filmovi i loši filmovi, postoje filmovi sa dobrom namjerom i filmovi s namjerom da se zaradi novac, ai jedni i drugi filmovi se snimaju iu Americi iu Europi – rekla je Furlanova za Tanjug.
Prema njenom mišljenju, ima jako loših europskih filmova i jako dobrih i ozbiljnih američkih ostvarenja, a filmovi prikazani na palićkom festivalu su “uglavnom sva jako dobri is dobrom namjerom, što je veoma važno”.
– Mrzim riječ poruka filma, ali namjera je bitna kod ovih filmova, za koje mogu reći da su ‘jaki’ i da su na mene ostavili dubok utjecaj – rekla je ona.
Mira Furlan je bila na čelu žirija koji je odlučivao o najboljem filmu i najboljoj režiji na ovogodišnjem festivalu europskog filma.
– Bilo je jako teško, imali smo težak i odgovoran posao, pogledati 14 filmova u pet dana. Bilo je nekoliko filmova koji su odskakali. Rumunjski film “Iza bregova” je po mom mišljenju remek djelo. Mogli smo dati nagradu i tom filmu, ali smo se odlučili za turski film “Iza brda” – kaže Mira Furlan.
Napominjući da veliki broj od 14 filmova u sklopu natjecateljskog programa govori o ratu, o ksenofobiji, rasizmu, religioznom fanatizmu, kolonijalizmu, ona ocjenjuje da je osnovna ideja selektora prilikom odabira filma bila moralna dilema suvremenog čovjeka.
– Izbor je bio izuzetno jak i jako je teško bilo donijeti odluku. Odluka žirija nije bila jednoglasna, već je bila plod kompromisa, gdje je svak od nas odustao od nekih svojih želja. Nemoguće je napraviti savršen izbor – rekla je ona.
Furlanova je dobila ovacije publike prilikom svog prvog i posljednjeg pojavljivanja tijekom festivala, na Ljetnoj pozornici na Paliću, a čini se da je zadovoljna prijemom kod ovdašnje publike.
– Uvijek ću doći, kada god budem imala priliku doći ću na palićki filmski festival. Toliko gostoljubivosti, ljubavi, topline nisam doživjela ni na jednom svom festivalskom iskustvu. Predivno iskustvo, predivan gradić, predivno mjesto, čarobno, čudno, bajkovito. Sve je bilo savršeno – zaključila je Mira Furlan.
(BLLIVE)

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -