Petak, 19 travnja, 2024

Ministrica Jelka Milićević: Mirovine u 2016. godini neće rasti

Must Read

Do povećanje mirovina teško da će doći u 2016. godini, rekla je za Faktor Jelka Milićević, ministrica financija u Vladi Federacije BiH.

-S obzirom da se mirovinski fond još nije oporavio od ranijih povećanja mirovina, koja su iznosila pet posto, teško je sada to očekivati. U Federaciji je najniža mirovina 326 KM i ne zaboravimo da je ovdje na sceni solidarnost. Umirovljenici koji primaju mirovinu na osnovu punog radnog staža su oštećeni i oni plaćaju tu cijenu. Da nema te solidarnosti minimalne mirovine bi bile 150 ili 170 KM – objasnila je Milićević. Mnogo posla čeka ministricu i njene kolege u Vladi FBiH u 2016. godini, a jedan od prvih zadatak im je Zakon o MIO-u, koji je dio reforme mirovinskog sustava. Milićević navodi kako se to treba raditi korak po korak.

-To je jedan od zakona kojim bi se trebao srediti mirovinski fond FBiH. Mora se dobro sagledati i analizirati, te vidjeti na koji način se treba mirovinski fond postaviti i neophodno je da se budno prati cijeli tok izmjena. Nismo za naprasna rješenja, kako se to sada predlaže u zakonima – rekla je ministrica.

Pored činjenice da neće doći do povećanje mirovina, ipak Milićević ne da prostora pesimizmu i najavljuje bolju ekonomsku godinu.

– Bit će nam bolje. Naše sadašnje analize pokazuju da imamo ekonomski rast i veći broj zaposlenih, što je dobro, a i veći su prihodi od neizravnih poreza. Da će doći do veće stope ekonomskog rasta uvjerenja su i u makroekonomskom okruženju – rekla je Milićević.

Ekipa na čelu federalne Vlade može se pohvaliti kako su nakon dugo vremena ovogodišnji proračun donijeli redovnom zakonskom procedurom, a usvojen je u iznosu od 2.598.862.123 KM, što je 10,7 posto više od prošlogodišnjeg.

Međutim, šest posto proračuna se može koristiti za razvoj, a više od 977 milijuna KM ići će na otplatu dugova.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -