MINISTAR KOCHER: “Posljedice uvođenja 3G pravila za posao mogle bi biti ozbiljne”

U posljednje vrijeme u Austriji se sve glasnije čuju zahtjevi za uvođenjem 3G pravila za odlazak na posao. Puno gospodarstvenika se ne slaže s ovom odlukom budući da i pod ovim uvjetima imaju velikih problema s pronalaženjem kvalificirane radne snage.

Ministar rada Martin Kocher gostovao je na Krone.tv te je tom prilikom i sam izjavio da puno tvrtki muku muči s pronalaženjem kvalificirane radne snage. “Puno tvrtki ima poteškoća u popunjavanju svojih radnih mjesta”, kaže ministar rada Martin Kocher (ÖVP).

Jedna od grana gospodarstva koja ima najvećih problema s pronalaženjem kvalificirane radne snage svakako je zdravstvena skrb. Ministar je napomenuo i kako se trenutačno vode pregovori sa zdravstvenim odjelima, a sve kako bi se zdravstvena skrb učinila što privlačnijim zanimanjem.

U svome gostovanju ministar Kocher se dotaknuo i teme uvođenja 3G pravila na poslu. “Važno je pronaći mjere kako bismo mogli sigurno prebroditi zimu. Ali, naravno, morate razmisliti i o tome što će se dogoditi ako se netko pojavi na poslu bez testa ili cijepljenja”, rekao je ministar.

Neka okvirna pravila za uvođenje 3G pravila na poslu već su izašla u javnost. “U slučaju da nemate jedno od 3G pravila morali biste uzeti godišnji odmor ili ne biste primili plaću”, kaže Kocher. Kocher je izjavio i da bi najlakše bilo reći uvodimo 3G pravilo, ali to nije rješenje. Ministar smatra da se mora vidjeti koje bi bile posljedice toga uvođenja. “Morate znati koje su posljedice i razmisliti želimo li mi te posljedice”, naglasio je ministar.