Published On: Mon, Aug 17th, 2015

MILORAD DODIK: Od ključne važnosti je provođenje referenduma

“Možemo razgovarati o svim pitanjima, neka su realna, neka nisu, ali je od ključne važnosti prije svega provođenje referenduma koji je raspisala Narodna skupština Republike Srpske. Uvjeren sam da će Ustavni sud Republike Srpske reći da nema ugrožavanja, kao što i nema, ali procedure su procedure, iako ih neki zloupotrebljavaju”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
U izjavi za Srnu i RTRS Dodik je rekao kako je za Srpsku važno da se uđe u dogovor i dijalog i s opozicijom, i socijalnim partnerima i nevladinim organizacijama o svim pitanjima, ali da je od ključne važnosti provođenje referenduma.
Rekao je kako smatra da opozicija ne mora ni izaći na referendum jer je pokazala da nije sposobna promovirati bazične političke stavove te dodao kako je visoki predstavnik zloupotrijebio pravo i nametnuo zakone.
“Došlo je vrijeme da se na te zakone odgovori na demokratski način – referendumom”, naglasio je Dodik te ponovio da će, ako do zadanog roka, u zakone BiH ne budu ugrađene izmjene koje omogućavaju da Sud i Tužiteljstvo budu ustavno konstituirani, referendum biti održan.
“To dalje znači da izražena volja građana Srpske da ne prihvaćaju Sud i Tužiteljstvo podrazumijeva da institucije Republike Srpske donesu svoje propise, a glavni propis u tom pogledu je da se odluke Suda i Tužiteljstva i njihove aktivnosti na prostoru Republike Srpske neće primjenjivati. Taj zakon mi ćemo donijeti u Narodnoj skupštini”, naglasio je Dodik.
Kaže kako je nakon referenduma odgovornima dovoljna volja naroda koja će biti poštovana.