Published On: Ned, stu 22nd, 2015

MILORAD DODIK: Borbe protiv terorizma nema bez suradnje s Bošnjacima

Terorizam o kojem se ovih dana mnogo priča nije rezultat Daytonskog sporazuma, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ističe da borba protiv terorizma u BiH mora biti zajednička.
Terorizam o kojem se ovih dana mnogo priča nije rezultat Daytonskog sporazuma, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ističe da borba protiv terorizma u BiH mora biti zajednička.
“Borbe protiv terorizma u BiH nema bez suradnje s Bošnjacima i zato je vrlo važno da pružimo ruku i da ne nasjedamo na onu priču da je svaki Srbin četnik, a svaki musliman Bošnjak islamski terorista”, rekao je Dodik za Radio Beograd, prenosi Tanjug.
Neophodno je, kaže predsjednik Republike Srpske, “da osiguramo koordinaciju s Islamskom zajednicom u BiH, ali i sa svim svjesnim osobama u bošnjačkom narodu”. Potrebno je, ukazao je, i da bošnjački političari, koji prihvate tu borbu, moraju terorizam kvalificirati kao takav.
Terorizam je globalni problem i on je motiviran radikalnim islamom, rekao je Dodik i dodao da je zato u BiH on nešto složeniji jer u njoj živi značajan broj sljedbenika radikalnog islama – evidentiranih 350 ljudi i još, onih neevidentiranih i onih koji su otišli da ratuju za te radikalne pokrete.
“Kada se vratite na neko ranije vrijeme, pojam tih radikalnih vjerskih fanatika na bazi islama bio je daleko od nas i od ovih prostora sve dok prešutno, uz podršku Zapada i preko Hrvatske u BiH nije ušlo 4.500 mudžahedina koji su tu formirali specijalnu jedinicu ‘El Mudžahid’, koja je vršila ogromne zločine po istom principu i načinu ovim današnjim, ali su tada bile odsijecane srpske glave”, rekao je Dodik.
I tu je, istaknuo je Dodik, jedina veza između terorizma u BiH i Daytonskog sporazuma, s obzirom na to da u tom dokumentu piše da svi strani ratnici moraju biti izbačeni iz BiH.
“Naravno da to nije učinjeno i naravno da su oni ostali tu i da su svi zločini terorizma, koji su se kasnije događali – od Njemačke, Madrida, Vashingtona, Londona, do Pariza – imali vezu i polazište iz BiH”, kazao je Dodik.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare