Published On: Sub, srp 13th, 2019

MILIČEVIĆ: Sva imovina Aluminija je pod hipotekom, radnici će bar godinu dana imati plaću, savjest mi je čista

Zamjenica premijera Federacije Bosne i Hercegovine i federalna ministrica financija Jelka Milićević obratila se danas javnosti nakon okruglog stola koji se održao u sjedištu HDZ-a i HNS-a.

“Svi su pozdravili ovakav način komuniciranja i pozdravili da bude češći i da se na vrijeme čuje argumentirano mišljenje svih sudionika u ovom procesu”, istakla je Milićević o okruglom stolu koji je danas održan, javlja N1.

Na pitanje je li moguće u slučaju Aluminija izbjeći stečaj je odgovorila: “Aluminij je jedan sustav, gospodarski subjekt koji godinama ima problema i ovakav način uspostave poslovanja jednostavno je neodrživ. Pokušali smo u Vladi sve što smo mogli – poduzimali aktivnosti za koje smo unaprijed znali da neće dati rezultate da bi pripremili ljude da je to nešto neizbježno. Stečaja se ljudi boje što misle da je to likvidacija gospodarskog subjekta. Ima jedna specifičnost u Aluminiju i stečaju kao rješenju – sva imovina Aluminija je pod hipotekom. Ne možete pokrenuti stečaj ako nemate stečajne mase, ako nemate namirenje obveza bar u nekakvom postupku povjeritelja. Mislim da je sada faza da se mora vidjeti taj proces dokapitalizacije, i ja bih rekla na određeni način mogućnosti ili oživljavanja Aluminija ili je tada tek stečaj”.

“Sve financijske institucije svoja potraživanja su osigurali hipotekom i založno pravo je to pravo nažalost kredit na kredit, došli smo do toga da sva ta imovina nije vlasništvo Aluminija nego nečije drugo”, istakla je ministrica financija FBiH.

“Ne vjerujem u ovakav način poslovanja. Aluminij ne može uvoziti sve sirovine i izvoziti sirovinu. Njihov gotov proizvod je sirovina. Činjenica je da u aluminijskom kombinatu svi parametri su na tržištu a mi ne možemo kao mala ekonomija imati nijedan odlučujući faktor. Tržište upravlja nama. Sve smo pokušali zadnje četiri godine, meni je mirna savjest, Džindiću, premijeru. Vlada što je mogla je uistinu napravila”, naglasila je.

Kada su u pitanju doprinosi i uvezivanja staža radnicima Aluminija je rekla kako će radnici bar godinu dana imati plaću.

Podsjetimo, u sjedištu HDZ-a i HNS-a održao se okrugli stol za unapređenje poslovnog okruženja sa ciljem rasterećenja gospodarstva kroz provođenje mjera fiskalne politike.

Okrugli stol organiziran je u suradnji sa predstavnicima Federalnog ministarstva financija, akademskom zajednicom, Sveučilištem u Mostaru, Direkcijom za planiranje BiH, Gospodarskom komorom FBiH, Zavodom za programiranje i razvoj FBiH, Odjelom za financije i Odjelom za gospodarstvo Glavnog vijeća HNS-a./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare