Published On: Sat, Jun 17th, 2017

MILIČEVIĆ NA SUMMITU MINISTARA FINANCIJA: Mjere Vlade FBiH pokazuju rezultate i napredak

Federalna ministrica financija Jelka Milićević sudjeluje na summitu ministara financija, guvernera i direktora poreznih uprava regije pod nazivom “Financijska stabilnost regije u novom globalnom okruženju” koji se 16. i 17. lipnja 2017. održava u Bečićima, u Crnoj Gori.

Cilj summita je okupljanje svih eminentnih financijskih stručnjaka iz regije kako bi diskutirali o najvažnijim temama iz oblasti monetarne politike, financijske inkluzije, te razmijenili ideje na koji način ostvariti zavidnu razinu ekonomskog rasta uz zdrave javne financije i niži javni dug.

Milićević je naglasila kako Reformska agenda, s Akcijskim planom, predstavlja temeljno opredjeljenje Vlade FBiH odnosno stabilne javne financije kroz povećanje javnih prihoda, upravljanje dugom na transparentan i “domaćinski” način, smanjenje deficita, smanjenje stope “sive ekonomije”, te otvaranja novih radnih mjesta.

Također, navela je kako sve mjere koje Vlada poduzima i koje je poduzela u prethodnom razdobvlju pokazuju rezultate i napredak, posebno u dijelu poslovnih pokazatelja gdje je zabilježen rast poslovnih prihoda gospodarskih subjekata za 1,1 milijardu KM, pri čemu treba izdvojiti rast prihoda od izvoza te porast imovine gospodarskih društava za skoro milijardu KM.

– Provedbom restriktivne politike potrošnje uspjeli smo kroz interne uštede iznaći način da uravnotežimo proračun, održimo ga stabilnim i osiguramo redovna socijalna davanja – istakla je ministrica osvrnuvši se na izostanak očekivane tranše MMF-a zbog neispunjenja mjera iz Pisma namjere.

Na kraju je naglasila da je Vlada FBiH čvrsto opredijeljena za provedbu Reformske agende i Akcijskog plana kako bi u što kraćem razdoblju odgovorili izazovima koji su ispred nas, prije svega popunjavanju upitnika za pristup Europskoj uniji i samim tim stjecanju kandidatskog statusa, što je cilj vlasti na svim razinama, priopćeno je iz Federalnog ministarstva financija./HMS/