Published On: Pet, svi 6th, 2022

Milanovićev desant na Finsku i Švedsku

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović tijekom izborne kampanje za razliku od protukandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović nije govorio kako će udarati šakom od stol, ali je prošli tjedan šakom udario tako jako da se treslo od Zagreba, preko Mostara i Sarajeva pa sve do Štokhloma i Helsinkija. Pogađate riječ je o njegovoj izjavi kako Zagreb treba zaustaviti pristup Finske i Švedske u NATO sve dok se ne riješi izborni zakon u BiH.

PIŠE: Miroslav Vasilj

Bez obzira bio u prilici ili ne uložiti veto Milanović je već postigao učinak samo jednom svojom izjavom. Prije svega u najvišim političkim krugovima Europske unije i NATO-a sada se zna za prijevare, otimačine i uzurpacije hrvatskih pozicija u BiH. Zatim finski veleposlanik u Hrvatskoj je rekao kako ta zemlja podržava donošenje izbornog zakona u BiH te kako podržava daytonsku formulu jedna država, dva entiteta, tri naroda.

Što se pak Švedske tiče nije bilo javne reakcije no Štokholm će u buduće morati dobro razmisliti hoće li prema Hrvatima u BiH i dalje voditi izrazito negativnu politiku njihovog nepriznavanja kao političkog subjekta. Treba li uopće posjetiti da je upravo Kraljevina Švedska bila jedna od zemalja koja se protivila uvrštavanju konstitutivnih naroda u Strateški kompas Europske unije, a izrazito sporne i nekorektne su bile i izjave najviših švedskih dužnosnika prema BiH.

I zaista ukoliko ta zemlja ide toliko daleko da podriva Ustav BiH, međunarodni daytonsko- pariški mirovni sporazum, ZAVNOBiH, jedan cijeli narod – u ovom slučaju Hrvate u BiH, zašto bi Hrvatska podržavala njezino članstvo u NATO-u? Osim toga Hrvatska ne bi bila ni prva ni posljednja država Saveza ili Unije koja blokira drugu članicu. Sjetimo se samo što su Ujedinjena Kraljevina i Nizozemska radili Hrvatskoj kada je htjela pristupiti EU-u. Ili što je radila Slovenija zbog Savudrijske vale. Ili kako se Francuska protivi bilo kakvom proširenje Unije. Ili kako Grčka već desetljećima blokira Makedoniju zbog čega je ta država ni kriva ni dužna morala promijeniti svoje ime u Sjevernu Makedoniju. A što se ovdje treba napraviti? Vrlo malo dopustiti jednom narodu da bira svoje vlastite predstavnike.

To jeste političko Sarajevo se treba obvezati i staviti potpis na izborni zakon po kojem više neće moći prijevarom otimati i uzurpirati pozicije Hrvatima u BiH. Dakle ulog je puno manji. No očigledno je da postoje dva pristupa rješavanju hrvatskog pitanja u BiH. Jedan koji zagovara Andrej Plenković i njegovi ministri, a drugi Zorana Milanovića i članova njegovog Ureda. Prvi Plenkovićev je tiha diplomacija. Pokušaj da se Izetbegovića pritisne daleko od kamera i da to po mogućnosti učine Washington i Bruxelles. Drugi Milanovićev pristup je javno iskazati što se događa i pokušati pritisnuti Izetbegovića vlastitim političkim snagama uz pomoć Bruxellesa i Washingtona ako treba i blokadom Finske i Švedske.

S obzirom da je čudnovato Središnje izborno povjerenstvo jučer na čudan način raspisalo čudne izbore po diskriminirajućem i nelegalnom izbornom zakonu i preuzelo ulogu zakonodavca očigledno je da ovo prvo – tiha diplomacija, fini dogovori s Izetbegovićem više nemaju smisla i da bi trebalo pokušati s Milanovićevim pristupom.

Milanovićev potez, kako god završio, ne škodi ni Švedskoj ni Finskoj koje će postati članice NATO-a ukoliko to zaista žele. Neće naškoditi ni Hrvatskoj jer Zagreb najavom veta pokazuje da ima hrabrosti i snage štititi svoje vitalne interese. Neće naškoditi ni političkom Sarajevu jer će se morati odreći samo onoga što je oteo. Jedino može pomoći Hrvatima u BiH da im omogući izbor svojih predstavnika u tijelima vlasti kakvi god oni bili, ali i cijeloj BiH da se otarasi politike unitarizma i hegemonizma koja je već desetljećima guši.

No bez obzira na sva neslaganja i trvenja između Pantovačka i Banskih dvora. Na jalovu pomoć iz Zagreba koji već godinama kao štiti Hrvate u BiH, treba pozdraviti i Milanovićev poziv Plenkoviću da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se raspravljalo o daljnjim koracima u vezi s položajem Hrvata u BiH. Da se spasi ono što se još spasiti može.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
15 dana prije

Nedamo Fincija hebes Finsku i Hrvatsku…veći Bosanac i BOSNJAK od pola porvacenih i 90% POSRBLJENIH

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
15 dana prije

Šaćire, ti si naĆitan. Pa reci mi tko dobi ime po Bosni, Bosanci ili Bošnjaci? Ako po Bosni dobiše ime Bosanci, po kome onda dobiše ime Bošnjaci? Pak ako po Bosni dobiše ime Bošnjaci, po kome onda dobiše ime Bosanci?

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
15 dana prije

Jesi li ti Hercegovac ili Bosanac

Istina i samo istina
Istina i samo istina
15 dana prije

”Neće naškoditi ni Hrvatskoj”!? kao što bi najbolji Hrvat u BiH rekao: Ma hajte, molim vas! Naprotiv, ništa nećete postići a još ćete više ogoliti svoj .n.e.o.f.a.š.i.zam iako su evropljani već odavno pročitali vašu ”kulturu” i ”europejsku” civiliziranost pa su se odavno pokajali što su vas ikako primili u EU. A pošto se zadnji primljeni u EU toliko ste se ogadili pravim evropljanima tako da uopće više ne planiraju proširenje iste a kako bi i bili kada ste uz srbe od strane, koliko se sjećam Engleza, okarakterisani kao ”najogavnije male nacije u Evropi”!

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Istina i samo istina
15 dana prije

sikter vehabijo, zato ste vi europljani sa svojim bocama u wcu. prvo sapun, pa onda parfem

Last edited 15 dana prije by New Turac