Published On: Tue, Aug 25th, 2020

Milanović u Gruborima: Ovaj je zločin moralni užas

Komemoracija ubijenim Srbima u mjestu Grubori privukla je politički vrh susjedne Hrvatske, a prisutnima se obratio i predsjednik Zoran Milanović.

“Ovo je neka vrsta duga časti prema onome što se dogodilo prije 25 godina što je u meni tada izazivalo moralni užas. Lako je sada govoriti da nitko za ovo osobno nije odgovarao. Da, nije. Zna se koja je jedinica bila ovdje toga dana. Ja sam prvi puta čitao 1995. u New York Timesu o Gruborima. Razmišljao sam što je tu gore, zlo samo po sebi, gore od banalnosti zla, i koliko štete je to nanijelo hrvatskoj državi”, kazao je Milanović.

Šteta koju država sama sebi nanese ili ljudi koji u njezino ime djeluju, zapitao se, je nešto što nije apsolut. Postoje obziri koji se moraju poštivati. Užas izazova ubojstvo ovih 6 starih i nedužnih ljudi.

“Zamislio sam bi li netko mogao ubiti meni drage ljude, u ime koje proklete, nebeske, kosmičke ili privatne pravde? To je najveća šteta, makar zvuči previše pravnički. Šteta hrvatskoj državi je također velika. Ona je nagrdila hrvatsku reputaciju, kao i ugled hrvatske policije koja je čitav rat borila se, izlagala se pogibelji na pošten način. Nakon ovoga više ništa nije isto. Ratovi su gotovi i vrijeme je za ono normalno u nama. Dosta je bilo. Srbi i Hrvati su najsličnije nacije, to nisu ni Šveđani i Norvežani, ni Česi i Slovaci”, kazao je on.

Komemoraciji prisustvuju predsjednik Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević.

U Gruborima su pripadnici policije u danima poslije Oluje navodno ubili šestero Srba.