Published On: Ned, lis 6th, 2013

Milanović: Sporazum Tuđman – Izetbegović dobra stvar i za BiH i za Hrvatsku

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je sinoć u intervjuu za BHT 1 da Hrvatska i Bosna i Hercegovine moraju naći načina da riješe pitanje međudržavne granice.

Naglasio je kako je u cilju rješavanja tog pitanja i pokrenuo postupak ratificiranja sporazuma iz 1999. godine koji su potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

– Smatramo da je taj sporazum uz neke nedostatke dobra stvar i za Hrvatsku i za BiH. Predsjednici Tuđman i Izetbegović su ga potpisali 1999., međutim nakon toga su godinama komisije radile, tako da je taj sporazum rezultat minucioznog višegodišnjeg rada stručnjaka s obje strane i u dobroj mjeri bi ga trebalo i ratificirati – kazao je Milanović.

Na pitanje kako će se povezati područje Dubrovnika s ostatkom Hrvatske, Milanović je kazao kako postoje izgledi da to bude most, jer je cestovni koridor prekomplicirano rješenje.

 U početku mandata sam se zalagao za koridor. Most je super varijanta, ali netko to treba platiti. Ja nisam htio neodgovorno obećavati most za kojega hrvatska država u ovom trenutku nema novaca. Šanse da to bude most nisu male, ali po principu financiranja Europske komisije, uz poštivanje prava BiH – kazao je Milanović.