Milanović s iseljenicima u Antofagasti: Utjecaj Hrvata u Čileu nadilazi njihov broj

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na svečanoj večeri s iseljenicima u Antofagasti u subotu poručio je da utjecaj Hrvata u Čileu nadilazi njihov udio u stanovništvu i da se mogu ponositi time da i predsjednik te zemlje ima hrvatske korijene.

“Danas s ponosom možemo reći kako su mnogi Hrvati i njihovi potomci ugledni članovi čileanskoga društva. Potomke hrvatskih iseljenika danas nalazimo svuda, od najviših političkih institucija, preko Crkve, vojske i gospodarstva do kulture i sporta. Stoga možda nigdje u svijetu kao u Čileu nema toliko Hrvata i osoba hrvatskoga podrijetla prisutnih u svim slojevima društva, te nije neobično što prisutnost i utjecaj Hrvata u Čileu nadilazi udio u ukupnom stanovništvu. S ponosom možemo istaknuti kako i aktualni predsjednik Čilea Gabriel Boric Font ima hrvatske korijene”, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu na svečanoj večeri s članovima hrvatske zajednice u Antofagasti u Čileu, prema priopćenju Ureda predsjednika.

Na večeri koja je priređena povodom službenog posjeta hrvatskog predsjednika okupio se veliki broj hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka sa sjevera Čilea.

Predsjednik Milanović u prigodnom je obraćanju posebno naglasio činjenicu da su Hrvati u Čileu stvorili snažnu i prepoznatljivu hrvatsku zajednicu, na koju su Hrvatska i on osobno jako ponosni.

“Unatoč daljinama, koje doista nisu male i svim prilagodbama što ih je tražio život u novoj domovini, hrvatski narod u Čileu očuvao je svoj nacionalni identitet kroz generacije i održao čvrste veze s domovinom”, rekao je te istaknuo i aktivni doprinos Hrvata u Čileu hrvatskoj borbi za slobodu, neovisnost i međunarodnu afirmaciju.

“To se pokazalo u godinama stvaranja neovisne Hrvatske i njezine obrane i oslobađanja u vrijeme Domovinskog rata. Tada su Hrvati Čilea zajedno s cijelom iseljenom Hrvatskom stali uz svoj narod u domovini pomažući, skupno i pojedinačno, borbi za slobodu i neovisnost“, podsjetio je predsjednik Milanović dodavši kako ćemo hrvatskom iseljeništvu, kao i hrvatskim braniteljima, uvijek biti iznimno zahvalni na svemu što su učinili u stvaranju Hrvatske.

“Koristim prigodu zahvaliti svima vama na svemu što radite i što ćete raditi kako biste očuvali nacionalni identitet, ali i na vašem radu i doprinosu za dobrobit Čilea – što dodatno učvršćuje ionako bliske veze Hrvatske i Čilea“, zaključio je predsjednik Milanović.

U ime domaćina goste je pozdravio počasni konzul Republike Hrvatske u Antofagasti Marko Buzolić.

Među uzvanicima bio je i gradonačelnik Antofagaste.

Svečanu večeru upotpunili su klapa “Tri sulara”, koja je pjevala dalmatinske pjesme, te plesači kluba hrvatskih iseljenika./Hina/HMS/