Milanović putuje u Beograd

Odnosi Hrvatske i Srbije prošli su težak put od Domovinskog rata do danas, a današnji sastanak hrvatskog premijera Zorana Milanovića i njegova srbijanskog kolege Ivice Dačića bit će prvi radni sastanak čelnika Hrvatske i Srbije otkako su u svibnju prošle godine održani izbori u Srbiji te bi, prema procjenama analitičara, trebao označiti novu fazu odnosa između dvije zemlje.
Složeni odnosi Zagreba i Beograda doživjeli su privremeni uspon u vrijeme mandata predsjednika Stjepana Mesića koji se često nalazio s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. Odnosi između Hrvatske i Srbije nazadovali su nakon hrvatskog priznanja neovisnosti Kosova, što je, među ostalim, došlo do izražaja kad Tadić nije došao na inauguraciju Ive Josipovića 2010.
Josipović i Tadić sastali su se prvi put u ožujku 2010. u Opatiji na svojem prvom radnom sastanku, a odnosi su opet doživjeli poboljšanje sve do izbora u Srbiji u svibnju 2012., kada su zemlju preuzeli predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić. Odnosi su se ponovno pogoršali nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.
Srbijanski premijer nedavno je počeo mijenjati retoriku, izjavljujući u nizu intervjua da ‘Srbija s Hrvatskom mora surađivati’ te da su Srbiji mnogo bliže Hrvatska i BiH nego neka druga zemlja. Prije samo osam dana Dačić je kazao da odnose između Zagreba i Beograda treba ‘odlediti, resetirati i početi iznova’.
Iako su politički odnosni bili hladni, surađivalo se na drugim područjima, potvrdio je nedavno i predsjednik Ivo Josipović.
Hrvatski i srbijanski dužnosnici neformalno su se susretali na međunarodnim skupovima. Josipović i Nikolić izmijenili su pozdrave u Londonu, a sličan ‘susret’ održan je i u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a između Milanovića i Nikolića. Prvi sastanak visokih dužnika Hrvatske i Srbije, nakon presude Gotovini i Markaču, bio je sastanak ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i njezina srbijanskog kolege Ivana Mrkića koji su se sastali na marginama Ministarskog vijeća OESS-a u Dublinu.
Milanovićev posjet Beogradu bit će prvi posjet glavnom gradu Srbije jednog hrvatskog premijera od ožujka 2009., kada je Beograd posjetio tadašnji premijer Ivo Sanader. Analitičari procjenjuju da će Milanovićev posjet Beogradu, koji će biti radni, a ne službeni kako bi se izbjeglo intoniranje državnih himni i protokol koji uključuje i postrojavanje vojske, biti prilika za općenite razgovore i uspostavu dijaloga, prenosi Hina.