Milanović: Promjene Daytona nema bez naše suglasnosti, to je povod za rat, ne može

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da bi promjena Dejtonskog mirovnog sporazuma bila povod za rat i da se to neće dogoditi bez suglasnosti Zagreba.

Govoreći o situaciji u okruženju Hrvatske, posebno u kontekstu sigurnosti, Milanović je istaknuo položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“U BiH imamo nedovršen posao, no to ne znači da nas zanima teritorij, niti razgovaramo o tome. Status hrvatskog naroda u BiH reguliran je Dejtonskim sporazumom, odnosno sporazumom o podjeli vlasti, i to je ‘zlatna bula’ koju treba poštovati. Ne bi trebali filozofirati svakih pet godina o tome kako ga treba mijenjati. Ne, ne treba ga mijenjati jer bi to bio povod za rat. Promjene u Dejtonu nisu moguće bez naše suglasnosti. To nije moguće”, poručio je Milanović.

Također je komentirao francusko-njemački prijedlog o reformi odlučivanja u institucijama Europske unije, koji bi uklonio princip jednoglasnosti.

“Stalno smo u procesu promjena. Pola Europskog parlamenta, uključujući neke od mojih bivših suradnika, glasalo je za to da se ide u promjene Ustava Europske unije. Još se nismo ni priviknuli, a već idemo u nove promjene. Naravno, priča ne dolazi formalnim kanalima, već veliki igrači, koji nas gledaju kao male lego kockice, kažu da se ukida princip jednoglasnosti prilikom donošenja određenih odluka u EU. To je originalno jugoslavenska, dakle beogradska i srpska priča Miloševićeva vremena. To ne može ići tako jer smo ušli u Uniju pod drugačijim pravilima”, izjavio je Milanović.